Societat 13/06/2022

Encausada al cas Confeti: "Jo era a Montuïri al moment dels fets"

La defensa assegura que dels 12 acusats, 9 no eren presents a la manifestació i altres 3 hi participaren pacíficament o per feina

3 min
Judici cas Confeti

PalmaLa defensa dels 12 militants d'Arran acusats de desordre públic per tirar confeti a un restaurant del moll de Palma el 2017 ha assegurat a la fiscalia que 9 dels acusats no eren presents als moments dels fets. "Em diuen que era allà, però jo era a Montuïri", ha explicat una de les encausades, Maria Martín. Altres tres, van actuar pacíficament o per feina, com és el cas d'un activista que cobria l'acte per un mitjà de comunicació. A la primera jornada de judici d'aquest dilluns, el seu advocat, Josep De Luis, ha aportat les proves pertinents per així demostrar-ho. La Fiscalia demana un total de 29 anys de presó per a tots ells.

En concret, Maria Martín tenia 19 anys aquell juliol de fa cinc anys. "Van presentar les nostres fotografies de l'arxiu il·legal de Policia als cambrers de la zona i passat els anys, és molt difícil d'identificar", ha argumentat Martín que ara té 24 anys. Entre altres proves presentades per la defensa, s'ha aportat un document d'una benzinera que, segons l'advocat, demostra que un dels acusats es trobava a Tarragona aquell dia de juliol de fa cinc anys.

En la següent jornada de judici s'espera les declaracions de la policia. "Esperem que ens expliquin com hem arribat aquí i com s'han fet les identificacions", ha argumentat De Luis. Una altra de les novetats és que s'espera que el judici acabi dijous, tot i que estava previst que durés tota la setmana.

Concentració en suport als encausats

A primera hora del dia, una trentena de persones s'han concentrat a les portes de l'Audiència Provincial de Palma per donar-los suport i manifestar-se envers la petició "desproporcionada" de 29 anys de presó per a tots ells.

Protesta contra el judici Confeti

"La base de dades que ha utilitzat la policia per identificar les persones és un arxiu del moviment social de Mallorca i demostra que pretenen criminalitzar qualsevol forma de lluita", ha expressat la portaveu d'Alerta Solidària, Blanca Dolores. De fet, el diputat de la CUP al Congrés dels Diputats, Albert Botran, present a la concentració, ha al·ludit que "l'existència de fitxers policials, no per habituals deixen de ser il·legals". "Demostra que aquest és un cas de repressió política", ha conclòs. En la mateixa línia s'ha pronunciat el representant d'Arran Palma, Climent Tortella: "Se'ls jutja pel projecte polític de l'esquerra independentista", ha assegurat.

Altres representants polítics també han assistit a la concentració de suport, com el diputat de MÉS per Mallorca al Parlament, Joan Mas Collet i el secretari autonòmic de Política Lingüística i Universitat, Miquel Àngel Sureda, que ha assegurat que "allò que han fet aquests joves ha estat denunciar el turisme de masses i això no pot ser delicte".

Per altra banda, la regidora de Model de Regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, ha expressat que "la justícia fa parts i quarts", fent referència a l'altre judici mediàtic de la jornada, del cas Cursach. "Es dona aquesta casualitat i les possibles condemnes són desproporcionades per un costat massa baixes i, per l'altra, totalment desproporcionades", ha dit.

Cal recordar que el cas Confeti es remunta al 2017, quan un grup de membres de l'organització juvenil Arran van encendre bengales a la zona del moll Vell de Palma, entre la zona del pantalà i la de restaurants. La protesta formava part d'una campanya d'Arran ecologista contra el turisme de masses.

Precisament, representants de les principals entitats ecologistes de Mallorca han mostrat també el seu rebuig contra aquest judici. "Ara que encetam una nova temporada turística hem de recordar el 2017, el primer any que la societat es va coordinar per dir basta al turisme", ha afirmat la portaveu del GOB, Margalida Ramis. "Se'ls acusa per ecologistes i combatius", ha pronunciat la portaveu de Terraferida.

A més, en un vídeo publicat per l'organització a les xarxes socials, es pot veure com els joves llancen confeti a persones assegudes en alguns locals de la zona. També, com es concentren en el passeig Marítim de Palma, encenen bengales i exhibeixen cartells reivindicatius en què demanen "aturar el turisme massiu que destrueix Mallorca i que condemna la classe treballadora dels Països Catalans a la misèria".

stats