Política 05/07/2023

Derogar part de la llei Reserva de Biosfera i modificar el PTI, prioritats per al nou Consell de Menorca

Acabar les obres de la carretera i lluitar contra l'oferta turística il·legal són altres reptes

Iván Martín
2 min
Seu del Consell de Menorca, a Maó.

MAÓEl PP i Vox han fet públic l'acord per formar govern al Consell de Menorca, que inclou l'entrada de la representant del partit ultradretà, Maite de Medrano, a gestionar una conselleria, probablement Habitatge. L'acord té una trentena de punts i en destaca la derogació "d'aquells aspectes de la llei Reserva de Biosfera que generen inseguretat jurídica, que generen despesa o envaeixen competències d'altres administracions". També s'han compromès a millorar els nivells de reciclatge i la gestió dels residus.

D'altra banda, s'impulsarà la modificació del Pla Territorial Insular (PTI), per tal de proporcionar seguretat jurídica per al desenvolupament i el benestar dels menorquins. Un altre aspecte rellevant és la posada en marxa de mecanismes per lluitar contra l'oferta turística il·legal i l'intrusisme en el sector turístic. Tanmateix, es farà un pla per a la modernització de les zones turístiques de l'illa amb fons propis o europeus. A més, demanaran al Govern balear que la recaptació de l'Impost del Turisme Sostenible es destini a cobrir necessitats en matèria de sostenibilitat, protecció i regeneració de Menorca.

Evidentment, la finalització de les obres de la carretera general és un dels principals reptes, i es renegociarà el conveni de carreteres amb el govern espanyol. En Cultura, destaca l'ampliació de la gratuïtat de l'Educació Infantil de 0 a 3 anys, es modificarà el reglament d'usos lingüístics per "garantir la lliure elecció de les llengües oficials en els tràmits i les comunicacions amb el Consell", i finalment es fomentarà l'ús "sense imposicions" de la variant insular menorquina.

L'acord entre el PP i Vox arriba després que aquest dimarts les dues formacions fessin el mateix en el Consell de Mallorca, on l'extrema dreta obtindrà una vicepresidència i gestionarà Medi Ambient i Desenvolupament Econòmic, entre altres àrees. Tot això, enmig d'una investidura de Marga Prohens en què la líder popular ha volgut marcar distàncies amb Vox al llarg de les seves intervencions amb, per exemple, la reivindicació de l'autonomisme, parlar de violència masclista i de la realitat que a les Balears es parla català, la llengua pròpia.

stats