Nou Consell de Mallorca
Política 05/07/2023

La Feixina serà BIC i s'asfaltaran camins rurals: lletra menuda que no ho és tant

El Consell de Mallorca aposta per recuperar les places turístiques que eliminà el Pacte, pel motociclisme i pel dia de la família

3 min
Pedro Bestard, futur Vicepresident del Consell, i Llorenç Galmès, que presidirà la institució, aquest dimarts

PalmaEl nou Consell de Mallorca vol recuperar les places turístiques de la borsa que el darrer equip de govern insular va eliminar. A més, revisarà el Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT) per adaptar-lo més a la realitat municipal i així, segons afirma l'acord signat aquest dimarts pel PP i Vox, evitar "una política homogènia". Dins aquesta línia de revisió i d'activació de nova oferta turística, el projecte dels populars i l'extrema dreta arriba fins i tot a proposar que en el sòl rústic protegit es pugui fer aprofitament turístic.

En matèria territorial, el PP i Vox coincideixen amb el pacte d'esquerres que la parcel·la mínima per poder edificar, que són 14.000 metres quadrats en rústic comú, no s'ha de modificar. Per molt que entitats ecologistes han demanat copiar el model menorquí, ni esquerra ni dreta ho consideren necessari, i, per tant, continuarà així quatre anys més. També hi ha similituds en altres temes turístics amb els antecessors, com és la promoció del mercat nord-americà o la de la ruta dels fars.

En canvi, als dos partits que ara regnaran al Consell no els agrada el projecte de llei de la serra de Tramuntana, i, per tant, se'n modificarà l'orientació cap a una normativa basada en el paisatge. En tot cas, com amb la proposta anterior, tanmateix són projectes que el Consell no pot fer més que remetre al Parlament i esperar el sedàs dels grups parlamentaris.

L' acord té un claríssim enfocament municipalista, i inclou des de busos entre els pobles i la UIB fins a un major suport a tots aquells ajuntaments que requereixin ajuda tant econòmica com de gestió. També concreta dues mesures d'inversió important a escala municipal, que coincideixen amb els dos pobles d'origen de la que serà nova presidenta del Govern autonòmic i de l'imminent nou president del Consell: es farà un nou parc de bombers a Santanyí i una nova estació d'ITV a Campos.

Un dels col·lectius en el qual es focalitzarà especialment el nou Consell és el dels caçadors. Es vol proposar al Govern revisar la llei de caça, s'obriran finques públiques per caçar animals i se'n bonificaran les taxes; això sí, reconeixent "la seva imprescindible acció en el desenvolupament del món rural", com des de sempre ha argumentat el Partit Popular al seu pas per les institucions. La falconeria –resa l'acord– serà una de les altres activitats que impulsarà el Consell, i canviarà el concepte 'refugi de fauna' pel de 'refugi de caça'.

En matèria de mobilitat, a més del ja anunciat model de rotondes i circumval·lacions, es vol obrir la porta a poder asfaltar camins rurals, fins i tot aquells catalogats com a públics; això sí, com diu l'acord, "en aquells casos justificats i necessaris". Els dos partits coincideixen en una sèrie d'inversions clarament orientades a les carreteres, sota l'argument d'augmentar la seguretat, i es considera prioritària la creació d'aparcaments a diferents zones per intentar evitar que els cotxes, que tindran més asfalt per circular, arribin a Palma. En l'àmbit ciclista, també s'habilitaran nous carrils. A més, en l'esport, crida l'atenció la concreció del suport al "motociclisme mallorquí" amb una declaració d'intencions clara: "Treballarem perquè els aficionats puguin practicar el seu esport amb garanties. D'aquesta manera, renovarem i millorarem les instal·lacions existents i, si és necessari, en proposarem de noves".

Pel que fa a la cultura i el patrimoni, torna a la primera línia de l'actualitat política el monument feixista de la Feixina, que el PP i Vox volen declarar Bé d'Interès Cultural. Destaca també a l'acord una aposta per a la recuperació del patrimoni insular, i especifica una inversió al Betlem de la Sang.

El pacte assolit també aposta, com fa el del Govern balear, per la natalitat: "Dins del marc competencial del Consell de Mallorca, es promouran incentius per fomentar la natalitat i ajudes a les famílies nombroses". A més, els nous governants del Consell crearan la festa de la família el mes de maig, i analitzaran totes les polítiques des del prisma familiar. "Farem un estudi d'impacte familiar de les mesures adoptades pel Consell de Mallorca i els seus organismes dependents", diu l'acord.

stats