Consell de Mallorca
Política 05/07/2023

Vox durà Medi Ambient i Cooperació Local, en un Consell de Mallorca presidit per Llorenç Galmés

Les dues formacions han pactat 185 punts programàtics per fer la coalició, i es crearà una comissió de seguiment per fiscalitzar el compliment dels acords

3 min
Llorenç Galmés i Pedro Bestard han signat l'acord a La Misericòrdia

PalmaLlorenç Galmés (PP) i Pedro Bestard (Vox) han signat aquest dimarts l'acord per governar el Consell de Mallorca. Segons el pacte a què han arribat, la formació d'ultradreta ostentarà la Vicepresidència Segona de Medi Ambient, Medi Rural i Esport. A més, els de Vox també gestionaran el Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local.

El PP i Vox han signat un document de 185 mesures a desenvolupar al llarg del mandat, que inclou la supressió de les direccions generals d'Igualtat i de Política Lingüística. "La Direcció d'Igualtat serà substituïda per una Direcció de Família, mentre que la de Política Lingüística desapareixerà perquè el Consell no en té competències, que són del Govern", ha manifestat Galmés, qui el proper dissabte, 8 de juliol, a les 18.30 h, serà investit president del Consell amb el 'sí' de l'extrema dreta. Les dues formacions també han pactat crear una comissió de seguiment per fiscalitzar i assegurar el compliment dels acords.

Família en lloc d'Igualtat

Segons es detalla en el document de les mesures acordades, "la Direcció Insular de Famílies promocionarà la igualtat social, impulsarà les polítiques de conciliació i afavorirà la igualtat i la no discriminació". En un punt també es fa esment que "es garantirà tota l'assistència, suport i lluita enfront de la violència contra les dones, i es treballarà també en la prevenció i identificació de les causes i el perfils repetits dels agressors". Un dels acords del pacte és la creació de la Festa de la Família, durant el mes de maig, i la promoció dels incentius a la promoció de la natalitat i les famílies nombroses.

Continuació del segon cinturó fins a Son Sardina

Entre la resta de mesures acordades, Galmés i Bestard han destacat la construcció del primer tram del segon cinturó. Això és allargar la via connectora, que neix al Coll d'en Rabassa i passa devora el centre comercial Alcampo, fins a la gran rotonda de la carretera de Valldemossa, just devora Son Sardina. En termes de mobilitat, els dos representants de les formacions polítiques s'han compromès a eliminar el carril bus VAO de l'autopista de Llevant i l'eliminació de la restricció dels 80 km/h a la via de cintura de Palma.

Pel que fa als serveis socials, Galmés ha destacat les polítiques destinades a garantir el benestar de les persones grans. "Crearem més places de centre de dia i places residencials per a gent gran i les persones amb dependència", ha manifestat Galmés, qui també ha afegit que duran a terme una "auditoria a l'IMAS".

Galmés i Bestard han anunciat també la reducció d'una sèrie de taxes. Es reduiran en un 10% la tarifa de residus i la taxa de demolició.

Defensa del bilingüisme

Qui dissabte serà investit president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha assugurat que la institució "donarà suport a la cultura de Mallorca sense renunciar al bilingüisme que comporta tenir dues llengües oficials".

El PP i Vox han escenificat la signatura del pacte aquest dimarts horabaixa als jardins de la Misericòrdia. En una taula disposada per a tal finalitat , els dos dirigents han signat el document de les 185 mesures, en una edició en castellà i una altra en català. La versió que els populars llavors han fet córrer entre els periodiestes ha estat la catalana.

Galmés i Bestard han signat una versió en català i una altra en castellà de l'acord amb les 185 mesures.

Les dues formacions sumen 18 dels 33 consellers insulars. Aquesta quantitat suposa una xifra folgada per governar amb majoria absoluta la institució. Això sí, en el Consell de Mallorca, el PP no té més escons que la suma de les formacions d'esquerres, per la qual cosa necessita el 'sí' de Vox perquè Llorenç Galmés sigui investit president insular. Al Parlament balear, en canvi, a Marga Prohens li basta l'abstenció de l'extrema dreta per a la seva investidura com a presidenta del Govern.

stats