Parlament
Política Parlament 24/10/2023

Vox manté el bloqueig als pressupostos si no s'aplica la lliure elecció de llengua

La formació d'extrema dreta adverteix que l'actitud de Vera els pot dur a "l'oposició"

3 min
Antoni Vera, amb els líders del grup parlamentari de Vox just al darrere, al Parlament

PalmaEl bloqueig dels pressupostos del Govern s'enquista. Ni les explicacions del conseller d'Educació, Antoni Vera, ni les crides de la presidenta Marga Prohens a la "generositat" entre socis han convençut Vox, que manté la seva amenaça. Si el Govern no es compromet a aplicar, amb concreció i un calendari definit, la lliure elecció de llengua a les escoles, l'extrema dreta passarà de garantir l'estabilitat de l'Executiu a l'oposició. "És molt important tenir garanties", ha advertit la líder de Vox, Idoia Ribas, que ha informat, en acabar la sessió de control al Parlament, que ha sol·licitat una reunió formal al PP per intentar acostar posicions.

La diana era aquest dimarts el conseller d'Educació, Antoni Vera. "La seva actitud ens impedeix ser socis i ens duu a l'oposició", li ha retret la diputada de Vox Manuela Cañadas. La formació ha expressat el seu descontentament amb el conseller després que dijous tancàs la porta a la possibilitat de segregar els alumnes per llengua. "El dogma de la inclusivitat s'ha d'aplicar sempre, encara que vagi en contra de la llibertat d'escollir de les famílies?", ha qüestionat Ribas al ple.

Tot i que Vox exigeix l'aplicació d'una mesura que nombrosos sindicats i centres educatius ja han advertit que consideren inviable, l'extrema dreta no té una proposta de com s'hauria d'aplicar. Això, ha dit Ribas en una atenció als mitjans, és feina de la Conselleria. Però les explicacions de Vera, que ha proposat fer "un pla d'actuació que s'iniciarà a Infantil i s'anirà consolidant", no els han satisfet. Tampoc que el conseller hagi refermat el compromís de l'Executiu amb la lliure elecció de llengua a les escoles, malgrat que la normativa actual estableix que, com a mínim, el 50% de les classes s'han de fer en català a les Illes Balears. Vox vol la garantia que s'haurà implementat en totes les etapes educatives.

"Aquest era l'únic punt que Vox abanderava", ha remarcat Cañadas, deixant clar que per a l'extrema dreta aquest no és només un dels 110 punts de l'acord subscrit amb el PP. És la mesura clau, i no aixecaran el seu vet al sostre de despesa de l'Executiu fins que no en tinguin assegurada l'aplicació. La diputada ha acusat Vera de "bloquejar amb la seva por contínua al carrer que els menors puguin estudiar en la seva llengua materna". "La llibertat era a les seves mans i ha escollit ser ostatge de l'esquerra", ha etzibat.

La presidenta Prohens ha deixat en mans de Vera explicar la proposta del Govern en matèria educativa. Tot i que ha defensat el compliment de l'acord amb Vox, també ha remarcat que va ser "fruit de la generositat i del respecte mutu". "No de cap sotmetiment, ni d'uns ni dels altres", ha insistit.

La crisi de Vox continua

La discussió parlamentària s'ha produït mentre Vox treballa pel seu compte en la crisi interna. L'ala majoritària del partit, amb Idoia Ribas i Sergio Rodríguez al capdavant, manté tensions amb la direcció del partit, i demà està previst que el grup es reuneixi amb el secretari general de Vox a l'Estat, Ignacio Garriga. Segons va saber l'ARA Balears, el president del Parlament, Gabriel Le Senne, i el diputat Francisco José Cardona varen ser els únics que es varen mantenir ferms, la setmana passada, amb la disciplina marcada des de Madrid, que els havia instat a votar a favor del sostre de despesa i continuar negociant amb el PP la proposició no de llei (PNL) sobre la lliure elecció de llengua a través d'esmenes. Finalment, davant la desobediència del sector majoritari, la direcció va cedir i tot el grup en bloc va votar en contra del sostre de despesa, per mantenir la unitat de vot.

Però aquesta solució temporal no ha calmat les aigües. Mentre que l'ala dura del partit ha entrat en bloc a l'hemicicle, Cardona, que va ser apartat de manera fulminant com a portaveu adjunt l'endemà del debat, aquest dimarts ha arribat tot sol a la Cambra. I la presidenta del partit, Patricia de las Heras, que en els darrers dies ha evitat fer declaracions sobre la polèmica, també hi ha arribat pel seu compte.

stats