Parlament
Política Parlament 07/05/2024

Prohens diu que no permetrà que es "trenqui la convivència" per qüestions lingüístiques

La presidenta expressa "màxim respecte" per la manifestació de la Diada per la Llengua

A.M.
2 min
Marga Prohens, aquest dimarts al Parlament

PalmaAbans de complir un any de legislatura, la presidenta del Govern, Marga Prohens, ja ha viscut una manifestació multitudinària per la llengua, un escenari que, quan va accedir al poder, volia evitar incondicionalment. Preguntada al respecte durant la sessió de control al Govern, la cap de l'Executiu ha assegurat que no permetrà que es "trenqui la convivència" a les Illes per qüestions lingüístiques, perquè hi ha "dos idiomes" en aquesta comunitat i "el bilingüisme és una riquesa que es viu amb normalitat als carrers i les famílies", i que, per tant, el Govern "defensarà".

Amb aquestes paraules ha respost al portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, que li ha recriminat l'aliança amb Vox. "Abandoni els pactes que la duen al bauzanisme i torni als grans consensos lingüístics", ha dit l'ecosobiranista. Amb tot, Prohens ha negat haver trencat cap consens. "No ens trobaran a la confrontació lingüística", ha insistit, i ha definit el seu model com el de "la gestió i la llibertat".

Apesteguia ha enumerat diversos atacs a la llengua catalana des que el PP governa amb el suport de Vox, com l'eliminació de la Direcció General de Política Lingüística, l'eliminació del requisit de català per accedir a la sanitat i haver invertit 20 milions d'euros "en la segregació, o com li vulguin dir". "En una avaluació de diagnòstic a alumnes de sisè de Primària del curs 2017-2018 es va conèixer que entre els alumnes d'11 i 12 anys, la suma dels nivells acceptables i satisfactoris en el català oral va ser del 54,7%, mentre que el castellà va arribar al 74,6%", ha exposat l'ecosobiranista, que ha demanat a la presidenta si, davant aquestes xifres, li sembla "raonable" reduir les hores de català a les escoles. Prohens ha respost que això és la "constatació del fracàs de les polítiques" dels governs d'esquerres. "Hi ha 200 professionals sanitaris aprenent català gràcies als cursos, s'està treballant amb el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) perquè la justícia pugui ser també en català, s'han organitzat tallers per a professionals de restauració a les Illes, s'ofereixen concerts, festivals o mostres de videojocs en català", ha defensat la presidenta.

"Màxim respecte" als manifestants

La presidenta ha fet constar aquest dimarts el seu "màxim respecte" als ciutadans que diumenge passat es varen manifestar a Palma (40.000, segons l'Obra Cultural Balear). Tot i això, s'ha demanat què hi feien els representants del PSIB (entre ells, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, i el portaveu del grup, Iago Negueruela) quan, al seu entendre, són els que "varen provocar el major retrocés del català mentre governaven".

stats