Parlament
Política Parlament 09/05/2024

El PP vota a favor de limitar l'arribada de creuers a Palma

La iniciativa del PSIB insisteix que cal mantenir la restricció

A.M.
2 min
Creuers al port de Palma

PalmaEl Parlament ha aprovat aquest dijous una iniciativa del PSIB per reclamar que es renovi l'acord per limitar l'arribada de creuers a Palma. La proposta ha comptat amb el vot a favor de tots els grups, inclòs el PP, excepte de MÉS per Mallorca, que s'ha abstingut. Es tracta d'un text declaratiu que insta el Govern a "iniciar el procés de diàleg i acord amb les navilieres i consignatàries de creuers, així com amb l'Autoritat Portuària de les Balears (APB) i l'Ajuntament de Palma per renovar l'acord sobre l'arribada ordenada de creuers al port de Palma".

Es tracta del pacte a què va arribar el Govern el 2022 per regular l'arribada de creuers a Palma, en virtut del qual les arribades de vaixells s'escalonaven amb un màxim de tres al dia, i només un d'aquests podia tenir una capacitat superior als 5.000 passatgers. El text urgeix a renovar l'acord de cara a l'any 2025. El conseller de Turisme, Jaume Bauzá, va anunciar quan va arribar al càrrec que mantindria la limitació almenys fins al 2025. Amb tot, va mostrar-se obert a revisar la limitació a partir del 2025 i en temporada baixa. Amb el vot a favor del PP a aquesta proposició del PSIB, els populars tanquen files amb la restricció.

La decisió arriba després que la presidenta Marga Prohens admetés dimecres passat que calen polítiques de contenció davant la saturació del territori, i avançàs que el Govern obrirà espais de diàleg per restringir el turisme. "Les Balears han arribat al seu límit", va remarcar: "No es pot créixer més". Les previsions indiquen que el 2024 hi haurà rècord d'arribada de turistes a les Illes (l'any passat en varen ser 17,8). Només entre gener i març, en temporada baixa, ja varen arribar 1,2 de visitants a les Illes. Les escenes de saturació i la pujada constant del preu de l'habitatge s'han convertit en un brou de cultiu per al descontentament social, i els darrers dies diversos col·lectius han anunciat mobilitzacions.

stats