Parlament
Política Parlament 14/05/2024

Prohens nega un canvi de rumb sobre turisme, però Vox té por que faci "polítiques d'esquerres"

El PP acusa l'anterior Govern del Pacte de no haver "fet res" per frenar la saturació

2 min
Marga Prohens aquest dimarts al ple

PalmaDe dir "no" a la moratòria de places turístiques a mantenir-la i, fins i tot, reduir la borsa de places disponible. De carregar contra el "decreixement" a prometre limitar el turisme. Per a la presidenta del Govern, Marga Prohens, aquesta evolució en el discurs no representa un canvi de rumb. "Estam amb el turisme, crec en el nostre model econòmic", ha assegurat aquest dimarts en la sessió de control al Parlament: "No parlam de decreixement, parlam de contenció, de sostenibilitat, de lluita sense quarter contra l'oferta il·legal, parlam de posar límits". Tot i això, els seus socis de Vox al Parlament ja l'han advertit contra aplicar "polítiques d'esquerres": "Per fer beneitures, preferim l'original", ha assegurat el diputat Sergio Rodríguez.

Prohens ha hagut de respondre a les crítiques del PSIB per haver canviat de criteri respecte del turisme. "Vostès no varen fer res", ha etzibat a la bancada de l'esquerra. "Estim el turisme, crec en el nostre model econòmic", ha remarcat: "Ha arribat l'hora de posar els límits que vostès no varen posar".

El portaveu adjunt del PSIB, Marc Pons, ha retret al PP que apostàs per la "derogació de la moratòria de places i la política de decreixement" en el programa electoral. "Han passat de negar la saturació turística a assumir que hi ha saturació, afirmar que ja no podem créixer més i que s'han de posar límits. Això va de debò?", s'ha demanat. En el mateix sentit, el portaveu del grup, Iago Negueruela, ha retret a Prohens haver dit "no a la moratòria" el maig de 2022: "Ara diuen que ho mantenen". Mentre que, des de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia ha celebrat el "canvi de discurs" del PP: "Fa tres anys posaven amb pancartes que deien I love tourism, i ara plantegen una aturada del creixement". "Cal decréixer molt més que l'anterior Govern, això és el que demana la gent", ha insistit.

Des d'Unides Podem, Cristina Gómez ha exigit a Prohens que deixi d'estar "en rebel·lia" i apliqui el límit de lloguers establerts per la Llei d'habitatge estatal. "Farem política d'habitatge", ha respost la presidenta Prohens: "Vostès varen fracassar, almenys nosaltres ens hi hem posat".

Els recels de Vox

Per part de Vox, Rodríguez ha mantingut una intervenció tensa amb el conseller de Turisme, Jaume Bauzá, a qui ha demanat si li sembla justificada la manifestació contra la massificació turística prevista per al pròxim dia 25. Bauzá ha respost admetent el "malestar" ciutadà "amb la situació de congestió" de les Illes, que ha atribuït especialment al "turisme il·legal desbocat". Rodríguez ha respost assenyalant la bancada de l'esquerra, i ha dit als diputats del PP: "Aquesta gent els ha venut la moto". El diputat ha considerat que la situació de col·lapse circulatori es deu a la manca d'inversió en l'ampliació de carreteres, i els problemes d'habitatge, al fet que se'n construeixen pocs. Frenar el creixement turístic, ha advertit, beneficiarà els grans hotelers en detriment dels petits empresaris i propietaris.

El detall

El programa del PP, pel que fa a la moratòria de les places turístiques i al sostre de places, ha estat molt citat durant el ple. Què en deia exactament?

Què deia exactament el PP al programa sobre la moratòria?
  • "Derogació de la moratòria de places i la política de decreixement"
  • "Els consells podran reduir les places que hagin quedat bloquejades per la moratòria"
  • "Les places turístiques que es donin de baixa podran ser objecte d'intercanvi 1 a 1"
  • "El sostre de places es fixarà en cada illa per part dels consells insulars"
  • "Les places anteriors a la llei 6/2017 s'integraran a les borses de places"
stats