Palma
Política Parlament 14/05/2024

El Govern actuarà com a arrendador d'habitatges buits per poder-los llogar

La consellera defensa posar al mercat una part dels entre 80.000 i 100.000 habitatges que no empra ningú

ARA Balears
2 min
La consellera d'Habitatge, Marta Vidal

PalmaEl Govern actuarà com a arrendador d'habitatges buits per poder-los treure al mercat. És una de les mesures que es posaran en marxa com a part del programa de lloguer segur que aquest dimarts la consellera d'Habitatge, Marta Vidal, ha presentat al Parlament. Segons ha detallat, aquests habitatges es llogaran a un preu assequible a residents a les Illes Balears. El programa parteix d'una moció que l'octubre es va aprovar a la Cambra, a petició de Més per Menorca.

Vidal ha assegurat que l'objectiu de l'Executiu és posar al mercat de lloguer gran part del nombre d'habitatges buits que hi ha actualment a l'Arxipèlag: segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), entre 80.000 i 100.000 habitatges. La consellera ha defensat que els pisos estan buits perquè els propietaris no tenen confiança en el sistema, temen possibles impagaments o que els inquilins no deixin el pis en les condicions adequades. També hi ha la possibilitat que es dediquin al lloguer turístic il·legal, la qual cosa l'Executiu cerca frenar. En actuar com a arrendador, el Govern garantirà els pagaments i les condicions de l'immoble, i l'oferirà a la ciutadania a un preu més baix que el del mercat. Segons la consellera, un 30% inferior a l'habitual. Per poder-ho fer, l'Executiu llogarà els pisos i després els arrendarà a un preu assequible.

Habitatges tancats més de mig any

Segons ha detallat la consellera, es podran incorporar al programa els habitatges que duguin com a mínim sis mesos tancats, amb una antiguitat mínima de tres anys, que no siguin propietat de grans tenidors i estiguin en un bon estat, que hi permeti l'entrada immediata. Els destinataris seran residents, haurà de ser el seu primer habitatge, cal que estiguin empadronats al pis llogat i complir els requisits de renda. Els lloguers seran de set anys, i es destinaran 19 milions d'euros al programa, que tindrà una vigència de dos anys. El desenvolupa l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi) i la Conselleria d'Habitatge. L'objectiu és que a finals de maig s'aprovi a l'Ibavi i més endavant al Consell de Govern. El diputat de Més per Menorca, Josep Castells, ha considerat que el programa és "molt intervencionista". Vidal, que es nega a aplicar el límit al preu del lloguer que ja podria implementar a través de la llei estatal d'habitatge, s'ha mostrat partidària d'aplicar les mesures intervencionistes "que funcionen".

stats