Turisme
Política Govern 08/05/2024

Prohens admet que cal restringir l'arribada de turistes: "Les Balears han arribat al seu límit"

La presidenta assegura que obrirà espais de diàleg per evitar la saturació

ARA Balears
3 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens, en la presentació dels candidats del PP balear a la eleccions europees.

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha insistit aquest dimecres que calen polítiques de contenció davant la saturació del territori i ha avançat que el Govern obrirà espais de diàleg per restringir el turisme. "Les Balears han arribat al seu límit", ha remarcat: "No es pot créixer més".

Tal com recull Europa Press, la presidenta ha defensat que els límits són "necessaris, no només per preservar el model, l'activitat econòmica i el destí, sinó per fer-ho compatible amb la vida dels residents". La cap de l'Executiu ha respost d'aquesta manera a preguntes dels periodistes sobre les mobilitzacions que es preparen a les Balears per protestar per la massificació turística i la saturació en municipis com Sóller, on els veïnats han reclamat a l'Ajuntament la limitació de l'entrada de vehicles. Un centenar de veïnats es varen reunir el passat dimarts amb el batle, Miquel Nadal, i dos regidors, Carlos Dardes i Pep Porcel, als quals varen traslladar la indignació pel col·lapse al municipi.

No obstant això, la presidenta del Govern ha indicat que aquesta situació "no s'ha produït en un any" i és una cosa en la qual "treballen des del primer dia". "No hi haurà més saturació enguany que la que hi havia l'any passat o l'anterior", ha puntualitzat. Així mateix, ha argumentat que en vuit anys s'han incrementat en 115.000 les places legals i "barra lliure" contra el lloguer turístic il·legal perquè "no es va posar cap mesura contundent damunt de la taula", per la qual cosa ha demanat un marge de temps per a actuar.

La presidenta ha asseverat que "no parla mai de canvi de model" perquè "és el que és" però, al seu parer, "sens dubte s'ha de transformar perquè ha arribat al seu límit" i ha sentenciat que "s'arriba vuit anys tard". D'aquesta manera, ha reivindicat que el Govern ha implementat mesures en matèria de mobilitat, com l'increment de freqüències del transport públic i l'avançament de l'inici de determinades línies perquè "la temporada cada vegada comença abans", o el monitoratge d'espais naturals a través dels camps de boies.

Pel que fa a la limitació de cotxes, ha aclarit que això "mai ha tingut un no per part del PP" i ha puntualitzat que el Govern secundarà el que decideixin els diferents Consells insulars però ha demanat prendre mesures amb "dades objectives". La presidenta ha assenyalat que aquesta col·laboració entre institucions ja es duu a terme en l'actuació contra el lloguer turístic il·legal i ha avançat que hi ha una sèrie d'immobles que "rebran una notificació i una carta del Govern".

Sobre el cas de Sóller, ha subratllat que aquestes "situacions de congestió" requereixen "una contenció" però ha incidit en què és un fenomen mundial "que no afecta exclusivament a les Balears", sinó a qualsevol ciutat turística. Sobre les declaracions del ministre de Turisme, Jordi Hereu, a les quals s'ha mostrat favorable a regular el lloguer turístic en algunes ciutats, Prohens ha assegurat que el Govern "sempre defensarà el lloguer turístic reglat" i amb "paràmetres de qualitat".

Per això ha ressaltat que el Govern aposta per un creixement del turisme en "valor" i no en "volum", a més d'apostar per un turisme "sostenible econòmica, mediambiental i socialment" però ha admès que "aquesta última pota està fallant pel malestar que genera". "El nou Govern s'ha trobat tot per fer i serà molt contundent i anirà fins al límit de les seues competències per a ser exemplars contra les activitats il·legals", ha resolt.

Prohens reivindica Estaràs com a "pont segur" entre les Balears i la UE

Així s'ha expressat Prohens a la presentació dels candidats del PP a les Balears a les eleccions del Parlament Europeu, que tindran lloc el pròxim 9 de juny. La llista serà encapçalada per Rosa Estaràs i hi figura també Alicia Vinaixa i Dani Marí, entre altres. La presidenta del Govern s'ha referit a Estaràs com un "pont segur" entre les institucions de les Balears i la Unió Europea. "És una de les persones que coneix millors els engranatges de les institucions europees", ha dit. En aquest sentit, Prohens ha afegit que és una política "arrelada a les Balears i que coneix a la perfecció els seus interessos a Brussel·les".

Per part seva, Estaràs ha asseverat que defensarà a les Balears "per damunt de tot" i tindrà com a "prioritat la insularitat". De la mateixa manera, ha fet un repàs per algunes mesures que el Parlament Europeu ha tirat avant aquesta legislatura com la normativa per a regular la intel·ligència artificial o la creació d'una targeta europea de discapacitat, entre altres qüestions. Finalment, Estaràs ha assenyalat la importància de votar a les eleccions europees per a "mantindre a ratlla l'Estat de Dret amb els valors europeus", atés que, "només el PP lluitarà contra els tics autoritaris que té el govern d'Espanya".

stats