Saturació
Societat 08/05/2024

Els sollerics esclaten a la sala de plens: "Volem els aparcaments per a nosaltres, no per als turistes"

Els residents a la vall de Sóller diuen que estan cansats de la pèrdua de qualitat de vida i reclamen solucions urgents i no només estudis

3 min
El batle i els dos regidors han intentat acollir la forta crítica ciutadana

PalmaEl poble de Sóller ha dit "basta de caos i saturació turística", en paraules literals, i ho ha fet precisament a la seu de la sobirania popular, a la sala de plens municipal. Un centenar de veïns s'hi han reunit aquest dimarts amb el batle, Miquel Nadal, i dos regidors, Carlos Darder i Pep Porcel, als quals han traslladat la indignació pel col·lapse circulatori i per "la manca de solucions concretes".

La reunió s'ha convocat davant la situació considerada "insostenible" per molts de sollerics. Durant les darreres setmanes, l'entrada a la vall ha estat molt complicada en diferents moments del dia, fins al punt de produir-se col·lapses que s'han estès fins a la boca del túnel de Sóller, tot impedint l'entrada al poble. A mesura que ha avançat la trobada amb el batle, el tema del debat ha anat més enllà de la mobilitat, que és el gran desencadenant de la indignació ciutadana, i s'han arribat a plantejar revisions del model de ciutat perquè alguns dels assistents han incidit que una cosa és viure del turisme i l'altra "no poder arribar a ca teva".

El batle i el regidor de Mobilitat, Pep Porcel, s'han esforçat a explicar que ja s'han adjudicat diferents estudis per analitzar bé la situació de la mobilitat, i s'han compromès a tenir solucions "per al mes de juny de 2025", ha dit Miquel Nadal davant les insistents preguntes dels assistents sobre la necessitat d'un compromís immediat.

Aquesta resposta del batle, lluny de calmar els ànims, ha encès més els sollerics, que han assegurat que en els darrers anys la situació de la ciutat és "insuportable i insostenible". "No podem aparcar enlloc, ens passam hores fent voltes. Això ja no es pot aguantar", han repetit durant successives intervencions.

El regidor Pep Porcel ha anunciat que una de les previsions és convertir la zona blava en "zona verda, cosa que significa que ja no podran circular per tota aquesta zona cotxes que no siguin de residents". I tot seguit ha matisat: "Però aquesta mesura no la podem introduir així de qualsevol manera, sinó que cal esperar el resultat dels estudis i combinar-ho amb les polítiques de mobilitat sostenible".

En tot cas, Porcel ha assegurat que es faran una sèrie d'actuacions combinades, que van des de nous aparcaments a la perifèria del poble, les esmentades zones 'verdes' només per a residents, així com mesures de pacificació del trànsit, però en cap cas ha pogut concretar on ni com ho faran, perquè ha insistit que és prioritari disposar dels estudis que s'acaben d'adjudicar.

El poble de Sóller ha dit "basta de caos i saturació turística"

Actuacions urgents

Els assistents, que havien estat convocats pel moviment SOS Sóller, han insistit en la frustració que els provoca la situació actual, i han demanat al batle i als regidors que no esperin un any, sinó que apliquin mesures de manera immediata. "Volem els aparcaments per a nosaltres, no per als turistes, i això es pot fer d'un dia per l'altre, com fa l'Ajuntament quan una cosa interessa", ha dit una veïna, qui ha afegit, enmig dels aplaudiments, que "l'altre dia un senyor de 80 anys que venia del Port va haver d'anar aparcar enfora, perquè tot el centre era ple de cotxes de turistes aparcats. Actuau ja!", ha etzibat als polítics.

Sió Bauzá, portaveu de SOS Sóller, ha llegit un manifest en el que ha recordat: "Hem arribat a un punt que ja està afectant greument les nostres vides. Arribam tard a la feina o decidim ja no anar a determinats esdeveniments només pel fet de no haver de tornar i no trobar aparcament", ha explicat.

"Vivim del turisme, no ho podem ignorar", ha volgut recordar el batle, però els assistents li han contestat. "Això ja és així fa dècades i mai no havíem estat tan malament. Això ha fet bum", ha dit una jove assistent molt indignada. Mentrestant, un altre solleric responia: "Hem perdut molta qualitat de vida. Jo ja m'estic demanant si aquest és el meu lloc".

Al torn final d'intervencions, el geògraf bunyolí Pere Brunet ha demanat transparència amb vista a les mesures que es puguin prendre, ja que "sovint es fan plans i no es comparteixen amb el poble. Cal publicar els avantprojectes al web municipal i deixar que un procés participatiu proposi el millor per a cada situació". I ha demanat també "més autobusos i l'aprofitament d'una estructura tan important com el tren de Sóller, que té horaris i preus només per a turistes". El públic també ha aplaudit aquesta petició.

Entre les intervencions finals, ha destacat també la proposta de dues veïnes de Sóller de "deixar de pensar a fer tants de parquings nous dins el poble i començar a pensar a limitar el nombre de cotxes dels visitants. Es poden fer aparcaments dissuasius abans de passar el túnel, amb busos llançadora, i també establir un nombre màxim de cotxes visitants", ha proposat una assistent.

stats