Societat 08/05/2024

"Em va dir 'som a Espanya. Parla en espanyol'": una usuària del TIB presenta una queixa contra un conductor

Carme Rosselló demana una reunió amb el coordinador del Consorci de Transports de Mallorca per analitzar "per què passen sovint tantes situacions semblants"

2 min
Carme Rosselló, l'usuària del TIB agredida per part d'un conductor del TIB.

Palma"El conductor va demanar a la gent que m'empenyés per llevar-me d'enmig i així ho varen fer. Aquest és el testimoni de Carme Rosselló, una usuària del TIB que el passat 29 d'abril va ser maltractada per part d'un conductor d'un bus de la línia 102 pel fet de dirigir-se a ell en català. Li va demanar a quina hora sortia el bus que havia d'agafar, i li respongué: "Som a Espanya, parla en espanyol. En català, a Catalunya".

Ella es va intentar fer entendre de totes les maneres possibles: "Assenyalà el rellotge, li parlava a poc a poc, però res. No em volia entendre", lamenta. L'agredida es va dirigir a un treballador de l'estació, que va justificar el xofer: "Deu tenir un mal dia, em va dir". Quan finalment Rosselló va pujar al bus, el conductor li va dir: "Veus com ets mala persona i sí que el saps parlar?". I a continuació, li va respondre a la pregunta en anglès. "Em volia fer sentir mala persona per emprar la meva llengua", lamenta.

No és la primera agressió que pateix al TIB

Carme Rosselló, amb el suport de Plataforma per la Llengua, ha presentat una denúncia davant el Consorci de Transports de Mallorca. L'objectiu és aconseguir una reunió amb el coordinador del CTM. "Vull que m'expliqui per què passen situacions semblants tan sovint al TIB, perquè a mi no és la primera vegada que em passa, diu Rosselló. En el moment d'entregar la denúncia, la treballadora del CTM ha entès el malestar de Rosselló i ha mostrat màxima empatia amb ella. L'ha animada a denunciar i ha explicat que ella, com a treballadora, també ha patit mals comentaris pel fet d'usar de manera prioritària la llengua pròpia.

En funció de la resposta que obtingui del CTM, Rosselló valorarà denunciar a Transports o a Consum, però descarta fer-ho a la policia. "Però quin sentit té denunciar una discriminació lingüística si et fan parlar i denunciar en castellà?". Per part de Plataforma per la Llengua, Marina Garcia, membre de l'executiva, ha exigit el "cessament de les agressions constants cap als catalanoparlants, "No podem permetre aquest clima de maltractament". "Tenim dret a viure tranquils, parlant en la nostra llengua i estam emparats per la normativa vigent, tant a l'Estatut com a la Constitució", ha dit.

stats