Parlament
Política Parlament 23/10/2023

Antoni Vera, a la diana per la pugna per la llengua entre el PP i Vox

L'extrema dreta i l'oposició exigeixen al conseller d'Educació que expliqui com aplicarà la lliure elecció de llengua a les escoles

4 min
Antoni Vera al Parlament de les Illes Balears

PalmaMalgrat que la pugna entre el PP i Vox per la lliure elecció de llengua a les escoles ha arribat a bloquejar el sostre de despesa del Govern en el Parlament, el conseller d'Educació, Antoni Vera, havia tingut fins ara un paper relativament discret en la polèmica –cal recordar que les discrepàncies entre la dreta i l'extrema dreta sobre aquesta qüestió varen sortir arran d'una PNL de Vox a la qual el PP no va donar suport. Ara bé, Vera haurà de respondre aquest dimarts tant a Vox com al PSIB, ja que ambdós partits li demanaran explicacions sobre com pensa aplicar aquesta mesura. No s'ha d'oblidar que una de les principals exigències de Vox és que s'estableixi un calendari per implementar la llibertat d'elecció de llengua, sota l'argument que només hi ha tres cursos per estendre-la a totes les etapes educatives, segons apunten fonts de la formació d'extrema dreta.

La portaveu de Vox, Idoia Ribas, ha advertit, a més, que el Govern s'ha de pronunciar amb claredat sobre la iniciativa del seu partit per posar en marxa l'elecció de llengua, però tant la presidenta del Govern, Marga Prohens, com la portaveu adjunta del PP, Marga Duran, han remarcat que és Vera qui ha de marcar el calendari per aplicar-lo. Tant la dreta com l'oposició es fan la mateixa pregunta, que només pot contestar el conseller: com es pot implementar la lliure elecció de llengua a les escoles? Aquest interrogant el situa, inevitablement, al centre de la diana, i en el ple d'aquest dimarts s'haurà de pronunciar al respecte.

Des de l'esclat de la crisi interna a Vox, el partit ha esquivat les rodes de premsa. Però la seva líder, Idoia Ribas, sí que ha participat aquest dilluns en una tertúlia a IB3 en què ha acusat el conseller d'Educació de "sembrar dubtes" sobre la lliure elecció de llengua, després que Vera tancàs la porta dijous passat a la possibilitat de segregar els alumnes per llengua. Ribas li ha exigit, a més, que marqui un full de ruta clar respecte "de quan i com" s'aplicarà aquesta mesura. "Esper que el PP no estigui jugant amb aquesta qüestió, perquè hem d'aclarir què passarà als centres escolars per explicar-ho als ciutadans, que és a qui ens devem", ha afirmat. I ha insistit que, a més de la calendarització, Vera ha d'explicar com pensa garantir la llibertat d'elecció de llengua: "Pretén fer-ho amb auriculars, com [Francina] Armengol al Congrés? Això seria un desvergonyiment, per això s'ha d'asseure a parlar".

En el mateix sentit, Vox ha dirigirà aquest dimarts una pregunta a Vera durant la sessió de control. "Com pensa la seva conselleria calendaritzar la lliure elecció de llengua segons l'acord subscrit amb Vox?", resa la pregunta que signa la diputada Manuela Cañadas, mentre que Ribas també pressionarà la presidenta, Marga Prohens, amb una altra pregunta sobre el mateix tema. S'hi afegeixen dues qüestions que plantejarà el PSIB a Vera en la mateixa línia. L'acord de governabilitat signat entre el PP i Vox estableix la consolidació de la lliure elecció de la primera llengua d'escolarització a "totes les etapes educatives abans d'acabar la legislatura".

En les esmenes que el PP va plantejar a Vox fa una setmana per intentar trobar un acord sobre la qüestió, els populars proposaven el calendari següent: "El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes a estendre la lliure elecció de llengua a totes les etapes educatives a partir del curs 2025-2026 i, en tot cas, abans que finalitzi la legislatura". Segons fonts del PP, aquestes esmenes s'havien incorporat al registre amb el vistiplau de la Conselleria. No obstant això, aquest mateix dilluns la portaveu adjunta del grup conservador, Marga Durán, ha admès que aquestes esmenes han decaigut i ara s'haurà de negociar de zero. En paral·lel, el conseller va respondre el passat 18 de setembre per escrit, en una pregunta plantejada pel PSIB en comissió parlamentària, que aquesta és la seva intenció pel que fa a la lliure elecció de llengua: "Volem garantir a les famílies la lliure elecció de llengua en els primers ensenyaments, sempre d'acord amb el que estableix la legislació i el marc normatiu actual, és a dir, la Llei d'educació de les Illes Balears i la Llei de normalització lingüística de les Illes Balears". La llei estableix que "els alumnes tenen dret a rebre l'ensenyament en la seva llengua, ja sigui la catalana o la castellana", però aquesta norma va ser desenvolupada a través del Decret de mínims, que apunta que l'Administració ha de promoure la llengua catalana com a vehicular, i remarca que com a mínim el 50% de les assignatures s'han de fer en la llengua pròpia.

Tant Vox com l'oposició han exigit, doncs, al conseller que sigui més concret. Però també des del Govern i al seu propi partit s'ha dirigit l'atenció cap a Vera. La presidenta Prohens ha assegurat aquest dilluns que els tempos que negocien amb Vox per aplicar la lliure elecció de la llengua a les escoles són els que "necessita la Conselleria d'Educació". En el mateix sentit, Durán ha remarcat que serà el conseller qui decideixi com s'aplica la mesura: "El temps i el com a qui ho han de demanar és al conseller, que és qui ho ha de posar damunt la taula", ha sentenciat. En la sessió de control d'aquest dimarts, el focus apuntarà, per tant, cap a ell.

stats