Ajuntament de Palma
Política Cort 09/05/2024

Denuncien que Cort elimina el requisit del català per als 150 nous conductors de l'EMT

El PSOE Palma i MÉS per Palma critiquen també la reducció de places reservades per a dones d'un 40% a un 25%

3 min
Conductor de l'EMT.

PalmaEls socialistes de Palma i MÉS per Palma han denunciat que les noves bases per crear una borsa de 150 conductors de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) suprimeixen el requisit lingüístic del català i redueixen la presència de dones establerta d'un 40% a un 25%.

Segons el PSOE de Palma, l’EMT Palma ha destacat per aplicar criteris de selecció basats en mèrit, capacitat i igualtat, i exigia, com a mínim, un nivell A2 de català en la categoria de personal de conducció. "No obstant això, amb aquesta nova regulació, l'exigència ha estat eliminada, una decisió que suposa un retrocés en la promoció de la llengua catalana, essencial en la identitat cultural de les Illes Balears", han assegurat des del partit.

El regidor de MÉS per Palma Miquel Àngel Contreras considera la mesura com "un nou atac a la llengua catalana per part del Partit Popular", ja que "a partir d’ara els conductors de l’EMT no necessitaran conèixer la llengua pròpia de Mallorca per desenvolupar-hi la seva feina". "Per tant, la ciutadania no tindrà garantit el seu dret de ser entesa i atesa en català en el transport públic de Palma", ha afegit. En paraules de Contreras, "pot passar que una persona demani informació en català a un xofer d’un autobús públic i que aquest es negui a donar-l’hi o que no l’entengui". Aquesta situació, assegura, "pot donar ales a comportaments discriminatoris i vexatoris cap als catalanoparlants". 

“Només quatre dies després de la gran manifestació en defensa de la llengua que va tenir lloc a la plaça Major, el PP demostra que la seva política lingüística està dictada pels desitjos i l’odi de Vox. El PP i Prohens volen vendre fum assegurant que no cometran més atacs a la llengua i que compliran l’Estatut, però els fets diaris demostren el contrari”, ha assenyalat Contreras.

Mesures de paritat

L'alteració de les mesures de paritat de gènere preocupa l'oposició. La rebaixa de la quota de reserva per a les dones "contravé el Pla d'igualtat de l'Ajuntament de Palma, dissenyat per fomentar un equilibri més just entre sexes", especialment en sectors laborals on els homes són majoria, segons indiquen els socialistes. 

En aquest sentit, segons el regidor de MÉS per Palma, reservar places a dones dins una empresa pública és "una pràctica fonamental per promoure la igualtat de gènere i combatre la discriminació en l'àmbit laboral“. "Això crea oportunitats per a elles d'accedir a rols de lideratge i de presa de decisions que, d'altra manera, podrien ser inaccessibles a causa de barreres estructurals i culturals. Les dones han estat històricament marginades i subrepresentades en molts sectors, inclosos els empresarials i governamentals. És evident que amb la decisió que avui ens ocupa el PP i Vox fan que aquestes barreres siguin encara més altes”, ha conclòs Contreras.

El PSOE Palma ha demanat explicacions urgents al Govern sobre els motius de les modificacions i ha recordat que, el novembre de 2023, l’EMT va aprovar una convocatòria que "mantenia els estàndards de coneixement de català i paritat de gènere". El contrast amb les noves bases aprovades avui dia és, segons els socialistes, "un clar indicatiu de regressió en les polítiques d'igualtat i promoció lingüística".

"La resposta del PP sembla indicar una nova orientació en les polítiques de gestió del personal que podria afectar negativament la cohesió social i la igualtat d'oportunitats en l'àmbit municipal", han assegurat els socialistes. 

D'altra banda, l'Obra Cultural Balear (OCB) ha advertit l'Ajuntament de Palma que eliminar el requisit lingüístic "no és el camí" i ha arremès contra Cort per cometre "una altra agressió contra els drets lingüístics dels catalanoparlants". Finalment, ha demanat que rectifiquin, ja que "desenes de milers de persones ho van reclamar", en referència a la concentració de la Diada per la Llengua del passat diumenge a Palma.

Formació per obtenir el títol de català

Des de Cort han confirmat que el consell d'administració de l'EMT ha aprovat la constitució d'una borsa de treball amb una dotació de 150 places, mitjançant el procediment de concurs de mèrits. Segons el regidor de Mobilitat, Toni Deudero, aquest sistema és "àgil, ràpid i amb els mínims criteris imprescindibles perquè el màxim de conductors pugui treballar durant la segona quinzena del mes de juny".

Enfront de les crítiques per la supressió del requisit lingüístic, el regidor ha defensat que tots els conductors "podran rebre formació per obtenir el títol de català" i, els que ja el tinguin, "estaran per davant en el procés de selecció", ja que la intenció del Consistori és que "no quedin places vacants per falta de candidats".

En relació amb la paritat, n'ha justificat el descens amb el fet que en la darrera convocatòria "no es van poder cobrir totes les places perquè no hi va haver candidates suficients".

stats