CAS POLICIA LOCAL
Balears 03/03/2017

El jutge acusa Bartomeu Cursach d'homicidi, entre més de quinze delictes

El jutge instructor Manuel Penalva ordena presó provisional sense fiança per a Cursach i Tolo Sbert i per a Antoni Bergas, llibertat provisional amb compareixences davant seu judicial tots els dilluns

Anna Schnabel
3 min
Bartomeu Cursach a les dependències judicials.

PalmaEl jutge d'Instrucció número 12 de Palma, Manuel Penalva, ha ordenat presó provisional sense fiança per a l'empresari Bartomeu Cursach i el directiu del conglomerat societari, Tolo Sbert; mentre que per a l'exinspector de policia Antoni Bergas ha ordenat llibertat condicional amb compareixences tots els dilluns i la prohibició d'acostar-se a determinats edificis municipals de Palma i Calvià. Per a Bergas també ha acordat la retirada del passaport i la prohibició de sortir del territori nacional. D'aquesta manera, el jutge s'ha adherit a les mesures cautelars sol·licitades pel fiscal anticorrupció Miguel Ángel Subirán.

Se'ls imputa presumptament un delicte d'homicidi, a banda d'una quinzena de delictes més: suborn, extorsió, amenaces, coaccions, ús d'informació privilegiada, pertinença a organització criminal, delicte contra la hisenda pública, blanqueig de capitals, tràfic d'influències, corrupció de menors, delictes contra els drets dels treballadors, falsetat documental, estafa processal, aportació de documents falsos al judici i tinença ilícita d'armes, entre altres.

El presumpte homicidi respon a la investigació del traspàs en circumstàncies sospitoses d'un empleat del grup empresarial que, suposadament, podria haver aportat informació incriminatòria sobre Cursach, segons han explicat a l'agència Efe fonts pròximes al cas, el qual es troba actualment sota secret de sumari.

Els detinguts han entrat als jutjats de l'avinguda d'Alemanya a les 8.45 hores d'aquest mateix divendres, just abans que s'exhaurís el termini de 72 hores de què disposa la policia per posar els presos a disposició judicial. Després, el jutge Penalva els ha fet entrar a la sala per a prestar-los declaració, on tots tres s'han acollit al seu dret de no declarar.

Cursach i dos directius del seu grup empresarial, Tolo Sbert i Antoni Bergas, han passat a disposició judicials aquest divendres.
Cursach i dos directius del seu grup empresarial, Tolo Sbert i Antoni Bergas, han passat a disposició judicials aquest divendres.

Cursach, Sbert i Bergas van ser detinguts aquest dimarts en el marc de l'operació Sancus, dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma, que investiga un cas de presumpta corrupció que implica un entramat de tèrboles relacions entre la Policia Local i diversos negocis d'oci nocturn.

Per saber-ne més: cas de la Policia Local

La policia judicial va iniciar els escorcolls dimarts a diversos establiments del Grup Cursach Ocio. Des d'aleshores, els agents han reunit documentació provinent de la discoteca BCM de Magaluf, així com de Megapark, Tito's o Pacha, possessions també del 'magnat de la nit'.

La policia judicial va escorcollar el passat dimarts la discoteca Tito's, entre d'altres establiments propietat de Cursach.

El jutge que instrueix la causa i els fiscals anticorrupció fa mesos que investiguen una trama de corrupció en la qual estarien presumptament implicats diversos agents de policia municipals, alguns funcionaris i empresaris de locals d'oci.

El nom del popular empresari apareix citat en diverses ocasions en les diligències de l'expedient de la trama corrupta de la Policia Local de Palma i Calvià, però fins ara no havia estat imputat.

Irònicament, es dona la circumstància que Cursach ha coincidit als calabossos, on esperava per a declarar, amb Francisco Fernández Cortés, 'el Ico', fill de la líder del clan gitano de Son Banya coneguda pel nom de 'la Paca'. Davant la sorpresa generalitzada, aquest ha rebut les càmeres preparades per a fotografiar Cursach i els seus homes de confiança amb el puny alçat i un crit de "Visca el jutge Penalva!".

Ico, el fill de Francisca Cortés Picazo 'la Paca', aquest divendres als jutjats.

Al febrer de l'any passat, el Ico, testimoni protegit de la causa, va donar a conèixer el jutge d'instrucció les amenaces que va patir des que va trascendir que era un dels testimonis principals del cas. A més, també explicà a Penalva les pressions que va rebre de la Patrulla Verda i d'altres unitats de la Policia Local quan va adquirir un establiment a la zona de Gomila, per tal que deixàs de fer la competència a empresaris que, com Cursach, haurien volgut proclamar-se amos únics de la festa i la nit palmesana. Aquest fet hauria motivat l'elogi al jutge.

stats