Part Forana 09/12/2017

Una iniciativa particular donà vida a un casal on “cada dia és Nadal”

El grup empresarial Garcia-Prohens i Gomila, al costat dels més febles

M. Barceló
2 min
Cada dia, al migdia arriba el servei de menjador a l’alberg. Rafel Sansó (a la dreta) destaca també les donacions que fan associacions veïnals, escoles i altres entitats.

ManacorL’abril de 1992, Pep Garcia Mallada i la seva esposa, Margalida Prohens, propietaris del grup Garcia-Prohens, obrien el casal de transeünts al passeig del Ferrocarril. En principi, la llar tenia espai per acollir sis persones. Joves que prestaven el servei substitutori del servei militar ajudaven en les tasques de manteniment de l’alberg, que treballava en coordinació amb el Casal de la Pau de la parròquia de Sant Josep. Llavors els usuaris que hi accedien podien sopar-hi i dormir-hi, però l’endemà havien de partir, per donar pas a altres necessitats.

El 2010 el centre deixà de complir una funció exclusiva d’atenció a transeünts i es convertí en alberg. Un any abans, la gestió ja s’havia professionalitzat i el Patronat Garcia-Prohens, integrat per la família que tutelava i finançava el projecte social, funcionava com una ONG. Posteriorment, arran d’una fusió societària, el grup empresarial patrocinador passà a denominar-se Garcia-Gomila, però mantingué el compromís social.

Transformació del casal

El 2013, mitjançant concurs públic, la Fundació Trobada de Manacor passà a formar part dels serveis de l’IMAS a la Part Forana i començà a acollir temporalment gent afectada per desnonaments o persones sense cap tipus de recursos.

Avui dia, el sistema de gestió és públic, amb tres professionals en plantilla i amb el suport del grup Garcia-Gomila, que sempre ha mostrat una sensibilitat especial per donar una mà a l’entorn marginal més proper a la capital del Llevant.

A part de l’aportació pressupostària anual del Consell de Mallorca, l’alberg de la Part Forana es nodreix de les aportacions de molts particulars i entitats. “La gent de Manacor és molt solidària. Les associacions de veïns, les escoles i molts particulars ens fan arribar menjar. La gent atén les nostres demandes, que molt sovint penjam al nostre blog, perquè saben i són plenaments conscients que necessitam solidaritat cada dia, i entenen perfectament que en els albergs sempre és Nadal. Ens porten electrodomèstics quan en sol·licitam i la veritat és que sempre hem tingut i tenim una bona resposta a les nostres peticions”, explica l’educador del centre. De la mateixa manera, aquest professional de l’alberg destaca la bona sintonia que hi ha amb els Serveis Socials de l’Ajuntament de Manacor i de la comarca, com també de l’hospital a l’hora de coordinar la recepció i acollida de nous usuaris sense recursos que no tenen on anar.

L’alberg ofereix allotjament temporal, higiene i alimentació, atenció psicosocial a la gent en risc d’exclusió i també formació i orientació. L’objectiu és mirar de trobar nous horitzons per als necessitats, per a les víctimes de la desigualtat i els desheretats de determinats drets civils.

stats