Part Forana 06/05/2024

Tomeu Penya, una dona centenària i un nin de dos anys animen a defensar la llengua catalana a Vilafranca

La vetllada finalitzà amb el grup de punk-rock Reggaetonpare i amb DJ Pla en Marxa

Josep Maria Sastre
2 min
Margalida Morlà, centenària de 102 anys, passa la flama a Pau Nadal Jaume, de 2 anys

VilafrancaVilafranca es va encendre amb la flama del Correllengua 2024. El pas de la flama de la llengua pels municipis del Pla de Mallorca va tenir moments emotius i una significació ben especial a Vilafranca de Bonany. Les participacions de Tomeu Penya amb la lectura del manifest i la de Margalida Morlà, una dona de 102 anys, que passà la flama a Pau Nadal Jaume, de dos anys, regalaren moments d'emoció i imatges que quedaran fixades en la història de la lluita en defensa de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears.

A més, les associacions de Vilafranca de Bonany sortiren massivament el 4 de maig a rebre la flama de la llengua que arribava des de Porreres. La Societat Esportiva Vilafranca va ser l'encarregada de fer arribar la flama fins a Sant Martí, d'on n'agafà el relleu el Club de Futbol Vilafranca seguit del Club de Voleibol Vilafranca.

Tomeu Penya poc abans del seu discurs

La flama va resseguir carrers i places del poble amb la participació de l'AFA (Associació de Famílies d'Alumnes), la Gent Gran Vilafranquera, alguns regidors de l'Ajuntament, el club de futbol americà Red Devils, la geganta Bàrbara, Xeremiers de Vilafranca i vinguts d'altres pobles, el dimoni de Sa Revolta, l'Assemblea de Vilafranca, la batucada Vilatucada, els Boietons de foc, Mateu Jaume (artista local), les monges de la Caritat i una riuada de gent del poble.

Fou en aquest punt en què es va viure el moment més emotiu quan dos vilafranquers, nascuts amb un segle de diferència, es varen passar la flama de la llengua: Margalida Morlà, una dona centenària de 102 anys, l'entregà a Pau Nadal Jaume, de dos anys.

Després, el cantautor vilafranquer Tomeu Penya llegí el manifest de Joves per la Llengua i animà els catalanoparlants a defensar la llengua, a no renunciar-hi i a ensenyar-la als nouvinguts. Finalment, regalà als espectadors una versió vilafranquera de la tornada a cappella de 'Fent voltes per Palma', a la qual el públic es va sumar a cantar amb molt d'entusiasme.

L'Associació de Joves del Pla de Mallorca en Marxa i el president de la Delegació de l'Obra Cultural de Vilafranca, Esteve Artigues Roig, van concloure el manifest. Després, hi va haver ballada popular amb el grup local Aires vilafranquins i Es guitarró esqueixat. La vetllada finalitzà amb el grup de punk-rock Reggaetonpare i amb DJ Pla en Marxa. Així, quedà palès que la llengua és viva al poble de Vilafranca de Bonany.

stats