Societat 07/05/2024

Dues escoles rebutgen la fruita de l'empresa valenciana Frutas y Verduras Massanassa

El conseller d'Agricultura, Joan Simonet, assegura que es fan "els controls que toquen" i que no abonarà els albarans que els centres retornin

2 min
Taronges procedents de València lliurades a un centre educatiu.

PalmaDos centres educatius han rebutjat, ara per ara, entregues del programa de fruita i verdura escolar en mans de l'empresa valenciana Frutas y Verduras Massanassa. Ho ha anunciat el conseller d'Agricultura, Joan Simonet, al Parlament. "Dues escoles han rebutjat els albarans i l'empresa no els cobrarà. Es fan els controls que toquen", ha dit en resposta a la diputada socialista Malena Riudavets. Ara bé, alguns centres educatius han denunciat rebre fruita en condicions d'extrema refrigeració o en mal estat. De fet, una vegada publicada informació al respecte, van ser diversos docents els que a través de xarxes socials varen confirmar les situacions descrites.

La diputada socialista Malena Riudavets ha demanat a Simonet una valoració sobre el tancament de Fruita Bona l'empresa mallorquina antiga concessionària del programa de fruites-, previst per a l'any que ve i que va avançar l'ARA Balears. "No em consta cap cessament d'activitat", ha dit. "Pensava que vostè sabia tot el que passava al sector primari", ha replicat Riudavets.

Ball de xifres

La diputada li ha recordat que, a conseqüència de la pèrdua de la licitació per part de Fruita Bona, s'han malbaratat 120 tones de taronges i 20 tones de clementines, a part de maduixes i albercocs. Simonet, però, ha dit que a la licitació, l'empresa s'havia compromès a 15 tones de clementines i 65 de taronges. Davant aquest fet, l'ARA Balears ha tornat a contactar amb Fruita Bona, que ha insistit en les xifres facilitades. "Nosaltres vàrem presentar dues vegades clementines a cada un dels vuit lots, que més o menys són uns 24.000 quilos (24 tones). Després, dues vegades suc de taronja, que a 200 centres cúbics per cada alumne d'Infantil i 100 per alumne de Primària, fan uns 40.000 litres de suc que, a una mitjana de 3,3 quilos de taronja per litre, fan aquests 130.000 quilos, més o menys", ha dit Toni Perelló, que n'és el gerent. Riudavets ha recordat que Fruita Bona es va crear anys enrera amb la tutela del Govern: "En formen part vuit productors i deu treballadors i haurà de tancar. És incomprensible que s'hagi deixat perdre fruita local i que s'acceptin com a quilòmetre zero unes taronges que venen de València".

Simonet, però, ha defensat l'actuació de la Conselleria i assegurat que el concurs d'adjudicació es va fer sense que hi intervingués cap càrrec polític. "El ple de condicions es va crear fa cinc anys i, m'agradi o no, no el puc canviar". Per altra banda, ha dit que Fruita Bona no va presentar cap recurs a l'adjudicació i va renunciar al lot de fruites de Menorca i a un altre, de Palma, que sí que havia guanyat, valorats en 60.000 euros. També ha lamentat que "empreses hagin de dependre dels concursos que treu el Govern per a la seva continuïtat. Hi hauria d'haver un nivell de competitivitat que anàs molt més enllà".

stats