Patrimoni
Part Forana 07/05/2024

Volem el retorn dels caps de bou de Costitx o anam de postureig?

Resten exposats al Museu Arqueològic Nacional (MAN) després que el 1895 el propietari de Son Corro els vengués

Joan Socies
2 min
Els bous de Costitx

CostitxA la darrera edició de la fira Costitx en Flor, el batle, Antoni Salas, aprofità per reclamar el retorn, un pic més, dels famosos caps de bou de Costitx. Ara, aquesta setmana serà el PP del Consell de Mallorca qui presentarà una moció per tal de reclamar-ne el retorn al govern de l'Estat. Aquesta és una vella reivindicació a la qual, adesiara, es van sumant els polítics d'un color o l'altre. No és estrany, doncs, que el batle de Costitx qualifiqui aquesta enèsima proposta de "postureig".

Els bous de Costitx resten exposats al Museu Arqueològic Nacional (MAN) després que el 1895 el propietari de Son Corró els vengués. Ara, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, sembla haver obert una porta a aquest possible retorn amb la seva proposta de revisió de les col·leccions de museus estatals "per superar un marc colonial o ancorat en inèrcies de gènere o etnocèntriques". Aquestes figures podrien tenir més rellevància en el període de la prehistòria de l'illa si fossin exposades al Museu de Mallorca i no pas al MAN, un espai on ni tan sols figuren dins els recorreguts oficials que es proposen.

La reclamació del retorn dels bous ja ve d'enrere. Al batle de Costitx tampoc li ve de nou aquesta nova reclamació del PP al Consell. "Fa 17 anys que som batle i els governs del PP i del PSOE d'aquí solen reclamar aquestes peces només quan no governen a Madrid". Segons explica Salas, "vàrem intentar que vinguessin a Mallorca de manera temporal pels 125 anys del seu descobriment, però no ho vam aconseguir. Ens posaren d'excusa que les sales de prehistòria del Museu de Mallorca no estaven en condicions. Ara les hi tenim". Segons Salas, més enllà d'un retorn el que s'ha de reclamar és un dipòsit temporal, "des de l'Ajuntament i des d'El Pi fa estona que demanam aquesta opció que també han demanat al Senat, tant el PP com el senador Pere Sampol (pàgina 13 del document)" i, més recentment, Vicenç Vidal.

El 2005 ho demanà el Parlament de les Balears per unanimitat. Pere Sampol, ja com a senador, ho reclamà el 2008 en una moció que s'aprovà amb el vot en contra dels socialistes. L'any següent, el 2009, l'Ajuntament de Costitx, liderat ja per Toni Salas, reclamà a Madrid el retorn dels caps de bou i un centre d'interpretació. Els caps de bou, però, mai no van arribar a venir. Deu anys després, el 2018, també ho intentà Francesc Miralles, aleshores vicepresident del Consell, qui també va trobar barra de cap.

Davant aquesta nova proposta del PP, el batle de Costitx i conseller insular i portaveu d'El Pi són molt clars, "ja ens va bé que hi hagi debat sobre aquest tema, però el PP tampoc no va fer res quan estaven al govern de Madrid. Ho veig més postureig que una petició efectiva. Tampoc entenc que el PP hagi de presentar una moció sobre aquest tema. Si ells governen que ho reclamin i es deixin estar d'aquest postureig".

stats