Societat 08/05/2024

La filla de Porsell dimiteix del Consell Escolar de Mallorca després de la destitució del seu pare

Tan sols ha durat un mes i mig en el càrrec, al qual va accedir per nomenament a dit

2 min
Una aula d'una escola

PalmaCanvis al capdavant del Consell Escolar de Mallorca. La fins ara vicepresidenta, Catalina Porsell, ha presentat la dimissió, tal com ha pogut saber l'ARA Balears i ha confirmat el president de l'òrgan, Manuel Blanco, que és també director de l'IES Son Cladera. Porsell és filla de l'exdirector general de Transparència de Coordinació i Transparència, Jaume Porsell, destituït pel Govern el passat 24 d'abril arran de la detecció d'irregularitats en l'agroturisme gestionat per la seva família. De fet, la destitució de Porsell i la comunicació de la dimissió per part de la filla han estat pràcticament seguides en el temps.

La decisió de Catalina Porsell arriba tan sols un mes i mig després que fos nomenada per al càrrec. Blanco li agraeix la feina feta i explica que es va intentar convèncer-la que continuàs, "però tenia clara la decisió, i era personal". "El temps que ha estat al Consell Escolar, ha fet bona feina", afegeix. A partir d'ara, s'obre un període d'incertesa. Pròximament, el president de l'òrgan educatiu es reunirà amb la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Antònia Roca, per veure com cal procedir per fer el relleu.

El Consell Escolar fixa a la seva normativa que és el ple qui tria tant el president com el vicepresident d'entre les persones que l'integren. A continuació, comunica l'elecció a la institució insular, que accepta la decisió i la comunica al Govern perquè aprovi els nomenaments i els publiqui al BOIB. Així es va fer la darrera vegada, quan cap dels membres del ple es va presentar per assumir les responsabilitats. Sense candidats, el Consell de Mallorca va designar Manuel Blanco i Catalina Porsell. Queda per veure si en aquesta nova elecció es demanarà si algú del ple vol el càrrec o si s'opta per un nou nomenament a dit de mans de la institució insular.

Una destitució polèmica

Tot i haver-lo defensat després que saltàs la notícia que havia gestionat l'agroturisme Sa Vinya sense llicència, la presidenta del Govern, Marga Prohens, va destituir Jaume Porsell després que el Consell de Mallorca detectàs irregularitats a l'establiment i es veiés obligat a iniciar una investigació. Fonts oficials de l'Executiu varen explicar que la infracció que va detectar la institució insular en l'agroturisme Sa Vinya –incomplia els requisits de la declaració responsable presentada– era "incompatible amb la continuïtat en el càrrec". Concretament, faltaven els documents que acreditassin el canvi d'usos (per poder operar en l'àmbit turístic) i la llicència d'activitats.

En un comunicat, un dia després, Porsell va lamentar haver estat "víctima del retard de l'administració", i va assegurar que la seva marxa havia estat consensuada. També va garantir que ni ell "ni ningú" de la seva família "ha mentit, falsejat ni comès frau mai en cap document".

stats