Cultura 17/05/2024

Sílvia Rigo Marí guanya el premi a la Millor Història de les Illes Balears en la 16a edició d’AMIC-Ficcions

Rafel Ramis Mandilego, professor del Col·legi Sant Antoni Abat de Son Ferriol, ha rebut el premi al Professor més Motivador de les Illes Balears i de Mallorca

ARA Balears
4 min
Entrega dels premis del concurs literari AMIC-Ficcions

PalmaEl concurs literari AMIC-Ficcions ha fet l'entrega de premis de les Illes Balears i de Mallorca aquest 16 de maig de 2024 al Centre Cultural la Misericòrdia de Palma amb una norantena d'assistents. Dels 422 participants de les Illes Balears, entre aquests, 271 de Mallorca, la història de Sílvia Rigo Marí, de l'IES Mossèn Alcover de Manacor, ha estat guardonada amb el Premi a la Millor de les Illes Balears i a la Millor Història de Mallorca en la 16a edició del concurs literari AMIC-Ficcions.

La història guanyadora, que ha competit contra la Millor Història de Menorca i la Millor Història d'Eivissa, ha estat presentada sota el pseudònim 'rigosilvia'. El jurat ha considerat que, la narració titulada "Balada en atzucac", mereixia la primera posició de les Illes Balears per "un relat intrigant i molt enginyós, ple de detalls i descripcions magnífiques, que t'enganxa capítol rere capítol igual que ho fan els personatges que tenen una veu pròpia molt enriquidora".

La Segona Millor Història de les Illes Balears ha estat per Andreu Moll García, de l'IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella, amb el relat "Crema'm, idò!". El jurat ha considerat que ha estat una "narració ben elaborada, en què ens transmet la desesperança d'un personatge femení al segle XVIII, i on l'únic recurs que té per estimular la seva ment és la màgia. Una història que ens fa pensar i apreciar la llibertat, escrit de manera excel·lent amb gran habilitat des de l'inici i fins al final."

La Tercera Millor Història de les Illes Balears ha estat per Lidia Hernández Marín, l'IES Quartó de Portmany de Sant Antoni de Portmany, amb la narració titulada "X". En paraules del jurat, "per un increïble relat perfectament escrit, el qual, des del primer paràgraf, et deixa palpar i endinsar-te en la història que proposa l'escriptora. Una immersió plena i una continuació excel·lent a la narrativa de na Laura Gost".

Parlaments autoritats

L'acte ha comptat amb la participació de Llorenç Galmés Verger, president del Consell Insular de Mallorca, qui ha destacat el talent literari de Mallorca i ha encoratjat als participants, ja que "en nom del Consell de Mallorca us vull animar que continueu contant històries". També ha assistit Jaume Bauzá Mayol, conseller de Turisme, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, el qual ha subratllat que "és imprescindible comptar amb noves generacions d'escriptors".

D'altra banda, el cineasta Joan Salvador, guanyador del Premi a Millor Creador de Contingut Cultural i d'Art als premis AMIC-Tresdeu als creadors de contingut en català, conegut a la xarxa com @parlarsmallorquins i Ferran Pi, filòleg català i productor del grup musical Fades, han subratllat la importància de la llengua i han animat als assistents a continuar amb la creació, per tal de promoure el talent juvenil.

També han assistit Antònia Roca, vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura i Patrimoni del Consell Insular de Mallorca; Pedro Vidal, secretari autonòmic de Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears i vicepresident de l'Institut d'Estudis Baleàrics; Antonio Deudero, regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Palma; José María Noguera Vert, director general d'Educació de l'Ajuntament de Palma; i, Rafel Puigserver, president de l'Associació Premsa Forana de Mallorca i entitat coorganitzadora del concurs.

Segona Millor Història de Mallorca i Millor Història de Palma

Pel que fa a la Segona Millor Història de Mallorca, s'ha enduit el guardó Alysia Francesca Ciortuz Millig de l'IES Port d'Alcúdia, sota el pseudònim 'aly5', amb el seu relat "Vaig morir en vida", per "una veu delicada i tendra que, a través de la mirada d'un poeta enamorat ens fa comprendre de primera mà la importància d'entendre'ns i intentar continuar endavant. L'autora aconsegueix que la poesia i la salut mental sigui l'element clau de tota la narració".

També s'ha fet entrega del premi especial a la Millor Història de Palma. El guardó se l'ha emportat el grup MNJ Indústries, format per Nicolae Dobos, Mauro Pérez Romo i Jaume Noguera Torrejón del Col·legi Sant Josep Obrer de Palma, amb la història "Terra Negra", per "un relat fascinant que, amb un llenguatge ric i uns personatges molt ben desenvolupats. Tracta temes complexos sense por i ho fa de manera profunda, tot enganxant-nos de principi a fi".

Per acabar, s'ha entregat el premi al Professor més Motivador de les Illes Balears i de Mallorca, que ha estat per Rafel Ramis Mandilego del Col·legi Sant Antoni Abat de Son Ferriol.

Dades de participació AMIC-Ficcions 2024

El concurs literari juvenil AMIC-Ficcions, l'aventura de crear històries, va tancar la setzena edició amb una participació de 4.973 alumnes registrats de 309 centres educatius diferents. Aquests joves, d'entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (3.503), País Valencià (1.011), les Illes Balears (422) i Aragó (37).

De les més de 2.336 històries publicades que es van pujar durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l'educació, ha seleccionat 200 grups finalistes: 119 de Catalunya (entre 187 joves), 44 del País Valencià (entre 71 participants), 34 de les Illes Balears (amb 54 alumnes) i 3 grups d'Aragó (entre 5 alumnes). Mentre que entre el professorat que ha engrescat els joves a participar, el jurat ha seleccionat 35 docents finalistes dels següents territoris: 20 de Catalunya, 6 de les Illes Balears, 2 del País Valencià i 2 d'Aragó.

Organitza AMIC IB, compromís amb l'educació

L'AMIC IB, Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació de les Illes Balears, representa més de seixanta-quatre mitjans impresos, digitals i audiovisuals de proximitat, temàtics i generalistes fortament arrelats arreu del nostre àmbit territorial, que conjuntament arriben a una tirada en premsa 40.000 exemplars, mentre que en digital superen els 5.500.000 navegadors únics mensuals.

L'Associació vol donar continuïtat i potenciar aquesta iniciativa a la xarxa que compta amb un gran èxit de participació dels joves i que té la voluntat de promoure la creació literària, perquè forma part del seu compromís amb l'educació, la joventut i la creació.

stats