Societat 18/03/2024

La filla d'un alt càrrec del Govern, nova vicepresidenta del Consell Escolar de Mallorca

L'exdirector general de Personal Docent, Salvador Ruíz, assumeix la presidència del Consell eivissenc i una exdiputada del PP, del menorquí

2 min
Nois i noies escoltant en una aula d’una escola en una imatge d’arxiu.

PalmaEls consells escolars insulars de les diferents illes ja tenen president i vicepresident, després que el BOIB del 16 de març en publicàs els nomenaments. A Mallorca la presidència d'aquest òrgan consultiu que representa la comunitat educativa ha recaigut en Manuel Blanco, director de l’IES Son Cladera, qui va ser assessor tècnic docent de Planificació Educativa durant el Govern de Bauzá, a més de director d’Alta Inspecció Educativa del Ministeri a les Balears entre 2012 i 2018. Per a la vicepresidència, per la seva part, ha estat nomenada Catalina Porsell, mestra al col·legi Montision i filla de Jaume Porsell, actual director general de Coordinació i Transparència del Govern de Marga Prohens. Ambdós són veïns d'Andratx, d'on també és el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, i la portaveu del PP a la Comissió d'Educació i Universitats del Parlament, Anabel Curtó.

El Consell Escolar Insular de Mallorca fixa a la seva normativa, segons expliquen diversos consellers consultats, que és el ple qui tria aquests dos càrrecs d’entre les persones que l'integren. A continuació es comunica l'elecció al Consell Insular, que toca acceptar la decisió i comunicar-la al Govern, per a què aprovi els nomenaments i els publiqui al BOIB. Ara bé, en aquesta ocasió cap dels membres del ple s’ha presentat per assumir les responsabilitats, raó que ha obligat el Consell de Mallorca a elegir les persones que ha considerat oportunes. Els mateixos consellers consultats no entren a valorar el nomenament de Porsell, pel fet que "ningú dels que podien fer-ho s'hi va presentar, i ara toca acceptar el que vingui", diu un d'ells.

Assessor tècnic i també president

A Eivissa, el nou president del Consell Escolar és Salvador Ruiz, exdirector general de Personal Docent entre juliol de 2023 i gener de 2024. Fins ara, n'era el secretari. La vicepresidència l’assumirà Belén Torres, que fins ara n’era la presidenta.

En relació amb Ruíz, cal recordar que la Conselleria d'Educació i Universitats va crear una plaça expressament per recol·locar-lo després de la seva destitució el mes de gener. Tal com va avançar l'ARA Balears, el Govern va assignar a Ruiz una plaça d'Assessor Tècnic Docent (ATD) a Eivissa. Ara bé, en un primer moment, quan aquest mitjà va demanar per la qüestió dia 22 de gener, la Conselleria va dir que Ruiz havia ocupat "una plaça que estava creada, però no ocupada, a la Direcció Territorial d'Eivissa". La realitat, però, és que la plaça es va crear el 9 de gener (un dimarts), tres dies després que Ruiz fos destituït (el 6 de gener), i amb efectes retroactius des del diumenge 7 de gener.

El Consell Insular de Menorca, per la seva banda, ha proposat (i el Govern ha validat), el nomenament de dos membres del PP com a presidenta i vicepresident del seu Consell Escolar. En el primer dels casos, el càrrec recau en Maria Ana López Oleo, exdiputada popular durant el Govern de Jaume Matas. La vicepresidència l’assumeix Antonio Airos, que actualment és regidor del PP a Maó.

stats