Consell de Mallorca
Política 24/04/2024

Prohens destitueix Porsell per les irregularitats del seu agroturisme

El Consell de Mallorca ha obert una investigació després de detectar que incomplia la declaració responsable

2 min
L'exdirector general de Transparència, Jaume Porsell.

PalmaEl Govern ha destituït el director general de Transparència, Jaume Porsell, després que el Consell de Mallorca hagi detectat irregularitats a l'agroturisme Sa Vinya i s'hagi vist obligat a iniciar una investigació. Fonts oficials de l'Executiu han explicat que la infracció que ha detectat la institució insular en l'establiment, que incomplia els requisits de la declaració responsable presentada el setembre passat, és "incompatible amb la continuïtat en el càrrec".

La presidenta Marga Prohens va assegurar dimarts al ple del Parlament que el destituiria si no es demostrava que Porsell s'havia lucrat amb aquest agroturisme, que hauria operat sense llicència. L'Executiu ha defensat fins aquest dijous que Porsell va deixar de ser administrador de la societat gestora de l'establiment l'agost del 2023 –encara que es mantenia com a soci únic–, però el malestar envers l'actuació del director general de Transparència ha anat creixent un cop s'ha constatat que havia amagat informació sobre l'establiment.

El conseller insular de Turisme, José Marcial Rodríguez, ha explicat en una compareixença a la institució que es va obrir el procediment després que es fes públic que l'alt càrrec va ser soci únic de la societat gestora de l'establiment, encara que l'Executiu va negar cap incompatibilitat, i inspectors de Turisme del Consell varen visitar l'agroturisme Sa Vinya la setmana passada. Segons Rodríguez, varen constatar que l'establiment estava tancat i sense activitat, però varen aixecar acta perquè incomplia els requisits de la Declaració responsable d'inici d'activitat turística (DRIAT). En paral·lel, el conseller ha explicat que s'ha donat audiència als responsables de l'agroturisme per aportar en els propers 15 dies la documentació que falta a l'expedient. Concretament, el canvi d'usos aprovat (per poder operar en l'àmbit turístic) i la llicència d'activitat de l'Ajuntament.

Fons properes a l'Executiu han admès a l'ARA Balears que aquesta investigació ha generat malestar perquè consideren que ha mancat informació per part de Porsell. Responent a preguntes de l'oposició (cap representant de Vox ha assistit a la compareixença), Rodríguez ha negat cap tracte de favor a l'establiment, sinó que ho ha atribuït que no s'hagués inspeccionat abans al retard acumulat d'expedients, un fet del qual ha acusat l'anterior Govern. "El Departament d'Ordenació té més de 4.000 expedients pendents de tramitar, vàrem actuar a l'agroturisme en el moment en què una situació d'alerta social ho va indicar, i ho hem fet tal com marca el procediment administratiu", ha remarcat.

L'oposició acusa el PP de "connivència" entre administracions

La portaveu del PSIB, Catalina Cladera, ha carregat contra el fet que no es fes "la inspecció oportuna" de l'agroturisme en el seu moment: "El Consell ha arribat tard, amb excuses i contradiccions", ha lamentat. Per part de MÉS per Mallorca, Jaume Alzamora ha denunciat una "clara connivència o ocultació de competència per part del Consell en aquest expedient". Alzamora ha denunciat també que Porsell "forma part de la comissió" que elabora el decret de simplificació administrativa, on "casualment hi pot haver una amnistia urbanística". Des d'El Pi, Antoni Salas ha reclamat més aclariments al govern del Consell: "No hi pot haver mallorquins de primera i de segona". En canvi, la popular Núria Riera ha assegurat que "es tramitarà un expedient amb totes les garanties", ha acusat l'oposició d'"anar de falsos, proteccionistes, falsos jutges i tribunals": "Intenten embrutar els noms dels governs del PP".

stats