Societat 25/03/2021

Yllanes reclama a Aena que retiri el projecte de parc solar de Son Bonet

El vicepresident del Govern també comunica a l'empresa pública que no el declararà projecte estratègic industrial

2 min
Plaques solars

PalmaEl vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, s'ha reunit aquest dijous amb representants d'Aena i els ha demanat que retirin l'actual projecte de parc fotovoltaic de Son Bonet i en presentin un altre que estigui consensuat amb l'Ajuntament de Marratxí i les entitats socials que han protestat per la instal·lació de plaques solars en aquest pulmó verd del municipi. A més, Yllanes ha comunicat a l'empresa pública que no declararà el parc projecte estratègic industrial per agilitar-ne la tramitació administrativa, segons han indicat a l'ARA Balears fonts de Vicepresidència.

Aquesta no ha estat l'única reivindicació del vicepresident, que també ha manifestat la seva oposició a l'ampliació de Son Sant Joan. Yllanes aprofitarà que el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, recalarà aquest divendres a Mallorca per reiterar el desacord amb ambdós projectes, segons ha deixat palès a les xarxes socials.

La plataforma Son Bonet Pulmó Verd, el GOB, ARCA i partits polítics com MÉS per Mallorca són algunes de les entitats que han reclamat que el parc fotovoltaic projectat per Aena no es dugui a terme. De fet, la plataforma va presentar l'11 de març més de 1.300 al·legacions en contra de la construcció del parc i va recordar que, a més de ser l'únic "pulmó verd" del municipi, és un espai utilitzat pels veïns del Pont d'Inca, el Pla de na Tesa i Cas Capità com a àrea recreativa. Per part seva, el senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, també ha qüestionat que Aena vulgui posar les plaques a l'únic espai verd que hi ha entre l'aeroport i el Pla de na Tesa. El grup ecologista GOB va demanar a l'empresa pública que proposàs alternatives, perquè considera que té altres espais més adients per instal·lar les plaques.

Trobada amb Cemex

Yllanes també s'ha trobat amb representants de l'empresa Cemex, que divendres passat va anunciar que reobrirà la fàbrica de ciment de Lloseta. Segons ha informat l'agència Efe, Cemex s'ha compromès amb el Govern a promoure projectes de reindustrialització més enllà del ciment que permetin crear ocupació al municipi, sempre que siguin compatibles amb la producció de ciment. Des de la fàbrica han assegurat que ja han contactat amb els treballadors afectats per l'Expedient de Regulació de l'Ocupació (ERO) de gener del 2019 per informar de l'inici del procés per reprendre la producció i oferir-los participar-hi.

Cemex ha recordat que el seu objectiu és produir un ciment nou amb una reducció d'entre el 20% i el 70% de l'empremta de diòxid de carboni, i que ja s'ofereix a clients de països com França, Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units.

stats