Societat 04/02/2021

La variant anglesa ja és responsable del 20% dels casos de covid-19 a les Illes

En les properes setmanes serà la predominant a l'Arxipèlag, segons el Servei de Microbiologia de Son Espases

2 min
Una sanitària al laboratori de l'hospital de Son Espases.

La variant anglesa de coronavirus és present en el 20% dels infectats a les Balears, segons el Servei de Microbiologia de l'hospital de Son Espases. Estimen que "en les properes setmanes" sigui predominant a l'Arxipèlag.

El Servei de Microbiologia fa un seguiment setmanal de la variant anglesa, coneguda com a llinatge B.1.1.7. A hores d’ara, "el percentatge d’aquesta variant augmenta respecte del percentatge de les altres, però el nombre total de noves infeccions continua davallant", apunten des de Salut.

Cal recordar que els primers 25 casos a la Comunitat es varen detectar a mitjan gener. Es van detectar un total de 16 casos a Mallorca i 9 més a Eivissa. A escala estatal, el primer cas d'aquesta mutació del coronavirus es va fer públic el dia de Sant Esteve a Madrid.

Cal recordar que al desembre es parlava que la variant B.1.1.7 era un 70% més contagiosa que les altres, però estudis preliminars més recents obren la possibilitat que aquest augment se situï entre el 30% i el 70%. Les vacunes que hi ha fins ara serien efectives també contra aquest llinatge, encara que no amb un percentatge tan elevat.

Precisament pel possible impacte que pot tenir aquest llinatge, el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, afirmava ahir que cal davallar tant com es pugui la incidència d'infeccions. Cal remarcar que, malgrat que fa 12 dies que els casos actius davallen a les Illes, aquesta millora encara no es nota a les UCI. Segons la Conselleria de Salut, avui hi ha 140 pacients crítics (un més que ahir), que ocupen el 46% del total de llits de crítics de què disposen les Balears (306). En total, els hospitals illencs tenen el 70% de les unitats de cures intensives ocupades.

En aquest sentit, Arranz va deixar clar en la compareixença de dimecres que no es relaxarien les restriccions fins que no milloràs la situació als hospitals. "Encara queden molts dies per aconseguir una situació tranquil·litzadora", va afirmar, i va afegir que "les mesures han de durar encara temps".

stats