Internacional 03/02/2021

L'OMS vol lliurar 330 milions de vacunes fins a finals de juny als països més pobres

Entre finals de febrer i principis de març han de començar els enviaments del programa COVAX

2 min
Pintada en Tegucigalpa, reclamant la vacuna xinena

londresEl programa per compartir vacunes contra el covid-19 entre els 190 països que s'hi han acollit aspira a haver-ne enviat 330 milions de dosis a l'arribar la primera meitat d'aquest any. Una quantitat amb què només es cobriria, però, el 3,3 % de la població.

Amb tot, seria suficient per protegir els grups més vulnerables, com els sanitaris i els treballadors assistencials, d'acord amb les previsions de distribució fetes públiques aquest dimecres pel mecanisme COVAX, una plataforma codirigida per l'aliança GAVI, que assegura vacunes per al món en desenvolupament, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la Coalició per a Innovacions en Preparació per a Epidèmies i el Fons de les Nacions Unides per a la Infància.

El 99% de les dosis previstes en aquest primer mig any són de la vacuna d'Oxford/AstraZeneca, tres quartes parts produïdes al Serum Institut, de l'Índia, sota llicència de la farmacèutica anglosueca, i la quarta part restant al SK Bioscience, de Corea del Sud. Poc més d'1,2 milions de dosis testimonials pertanyen a la vacuna de Pfizer/BioNTech.

Ann Lindstrand, representant de l'Organització Mundial de la Salut al programa COVAX, ha assegurat, en la conferència de premsa celebrada a cavall entre Londres i Ginebra per presentar les dades dels enviaments, que els primers lots de COVAX es podrien lliurar, “amb sort, a finals de febrer i principis de març”. Malgrat tot, tant el calendari previst com les quantitats podrien variar en funció del subministrament final.

L'experiència en l'incompliment dels contractes i les dificultats de distribució que tant AstraZeneca com Pfizer/BioNTech han tingut amb la Unió Europea no són, precisament, la millor carta de presentació per confiar que les previsions de COVAX s'acompliran. Amb tot, Seth Berkley, director executiu de l'aliança GAVI, va assegurar la setmana passada que confiava que a finals d'any la plataforma COVAX hagi lliurat 2.300 milions de dosis, incloses 1.800 de franc per als països més pobres. El programa COVAX, però, també distribueix vacunes a països del primer món. En aquest cas, però, són finançades pels respectius governs.

La previsió feta no especifica dates de lliurament per a cada territori, però sí quantitats. L'Índia, on es produiran 240 milions de dosis, serà l'estat que més en rebi, segons aquesta primera previsió: en total, 97.164.000. Bangladesh, Indonèsia o la República Democràtica del Congo seran altres dels grans beneficiats els primers sis mesos, amb més de deu milions de dosis previstes en cartera respectivament.

El Principat d'Andorra, per exemple, en rebrà 26.400. I Hondures, un país on com a la immensa majoria del planeta encara no se n'ha rebut cap, i on pels carrers de Tegucigalpa, la capital, es poden veure pintades reclamant la vacuna russa, en rebrà poc menys de mig milió inicialment. La Sputnik V, de moment, no forma part del portafoli de vacunes de COVAX.

El més vinent, 10 milions de dosis més podrien afegir-se al programa COVAX. És el nombre de dosis que ha promès aportar-hi la Xina. El ministeri d’exteriors de la república popular ha informat també aquest dimecres que Sinovac Biotech, China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i CanSino Biologics van sol·licitar al gener adherir-se al programa. L'OMS està revisant les sol·licituds per donar la llum verda a les vacunes de Sinopharm i Sinovac.

stats