Societat 15/01/2021

La variant britànica del covid-19 ja és a les Balears: Salut en detecta 25 casos

A Mallorca s'ha localitzat en 16 persones i a Eivissa, en nou més

E. Navarro
2 min
La doctora Carla López, responsable de la Unitat de Genòmica Microbiana de Son Espases, davant el seqüenciador. / CAIB

PalmaL'hospital de Son Espases ha detectat els primers 25 casos de la variant britànica del coronavirus -coneguda com a B.1.1.7- a les Illes Balears, segons ha informat la Conselleria de Salut en un comunicat. El Servei de Microbiologia del centre mèdic de referència a l'Arxipèlag n'ha trobat 16 casos a Mallorca i 9 més a Eivissa entre les desenes de mostres analitzades durant els darrers 22 dies. Totes s'havien agafat de pacients sospitosos de tenir-la perquè havien estat recentment al Regne Unit o perquè el resultat de la PCR deixava entreveure una possible relació.

El primer cas d'aquesta mutació del coronavirus a Espanya es va fer públic el dia de Sant Esteve a Madrid, i les comunitats autònomes ja han informat el Ministeri de Sanitat de 88 casos: Andalusia (24), Madrid (27), el País Valencià (5), el País Basc (6), Navarra (3), Castella-la Manxa (3), Astúries (16), Cantàbria (1), Catalunya (1), Múrcia (1) i Galícia (1). Aquestes dades mostren que actualment les Illes són la segona comunitat amb més casos, però fonts del Ministeri avisen que aquestes xifres poden variar, "perquè la darrera hora sempre la tenen les comunitats autònomes".

A més, actualment no és possible saber l'afectació real de la variant a Espanya, perquè es fa molt poca seqüenciació genètica. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) de ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ho il·lustrava dijous de manera clara: mentre que el Regne Unit seqüencia un 10% de les mostres, Espanya -tot i ser el país de la UE amb més seqüenciació- ho fa només un 0,5%.

Cal recordar que, al desembre es parlava que la variant B.1.1.7 era un 70% més contagiosa que altres, però estudis preliminars més recents obren la possibilitat que aquest augment se situï entre el 30% i el 70%. A les Balears, els responsables del servei calculen que menys d'un 5% dels casos de coronavirus registrats durant les setmanes en què es varen recollir les mostres són provocats per la variant britànica i, per tant, no serien un causant important d'augment de casos amb les dades que es tenen fins ara. Així i tot, fonts de la Conselleria de Salut asseguren que continuen analitzant proves "per veure com evoluciona".

En total, d'ençà que va començar la pandèmia, la Unitat de Genòmica Microbiana de Son Espases ha analitzat devers 400 mostres. Entre els casos analitzats fins a mitjan desembre no s'havia trobat aquesta variant, però els responsables ja varen advertir fa dies que hi havia diversos casos sospitosos que encara s'havien d'estudiar.

La nova variant ha entrat a l'Arxipèlag tot i que els viatgers procedents del Regne Units estaven -i estan- obligats a presentar una PCR negativa a l'aeroport. La Direcció General de Salut Pública ja disposa de tota la informació d'aquests contagis i les mateixes fonts de Salut asseguren que "s'investigaran totes les circumstàncies" i que de moment no poden confirmar cap hipòtesi per no especular.

Amb tot, Salut ha volgut enviar "un missatge de tranquil·litat" perquè, encara que aquesta nova variant pot tenir més capacitat de contagi, segons l'evidència científica, "no sembla que sigui més agressiva que les que fins ara s'han registrat a les Balears". A més, la Conselleria defensa que "les proves PCR i la vacuna són eficaces davant aquesta variant".

stats