Societat 04/02/2021

La davallada de contagis de coronavirus a les Illes encara no alleugera les UCI

Els hospitals atenen 140 pacients en aquestes unitats, que ocupen prop del 46% del total de llits de crítics

2 min
La UCI d'un hospital.

PalmaJa fa 12 dies que els casos actius de coronavirus davallen a les Balears. El 22 de gener hi havia 10.114 persones amb infecció activa, i aquest dijous n'hi ha un total de 7.328. Aquesta millora, però, encara no es nota a les UCI. Segons la Conselleria de Salut, avui hi ha 140 pacients crítics (un més que ahir). Aquests, ocupen el 46% del total total de llits de crítics de què disposen les Balears (306). En total, els hospitals illencs tenen el 70% de les unitats de cures intensives ocupades.

Això s'explica perquè les persones que ingressen a l'UCI tarden molts de dies a sortir-ne: una mitjana de 20 dies. A planta, en canvi, la mitjana és d'uns sis dies, cosa que permet que s'alleugerin més ràpidament. De fet, avui hi ha 373 ingressats, 26 menys que ahir. En 24 hores, els centres hospitalaris han donat 40 altes i l'Atenció Primària, 659. D'altra banda, cal dir que davallen les infeccions entre sanitaris: dels 210 d'ahir als 199 d'avui. En total, 325 treballadors sanitaris estan en quarantena, ja sigui per contagi confirmat o sospita d'infecció.

En el darrer dia, Salut ha informat de vuit morts més a la Comunitat Autònoma, que eleven a 619 les víctimes mortals des del març. A més, s'han detectat 227 contagis nous, amb els quals són 53.358 els casos notificats al Ministeri de Sanitat. Per illes, 111 persones han donat positiu a Mallorca; 96 a Eivissa; 18 a Menorca i dues a Formentera. En un dia s'han fet 4.623 proves –entre PCR i tests d'antígens–, i la taxa de positivitat davalla fins el 4,91%.

Vacunats definitius es contagien

Les residències de gent gran han informat de les defuncions de dos usuaris amb coronavirus més. Fins ara, ja han perdut la vida 252 persones en aquests centres. Quants als contagis, la situació continua estable. Un total de 76 professionals i 74 usuaris tenen la infecció activa. D'aquests darrers, 67 estan hospitalitzats.

Salut ha informat aquest dijous que ha detectat cinc casos de covid-19 entre usuaris ja vacunats amb les dues dosis a la residència Sèniors Montuïri. També han donat positiu un usuari amb una dosi, i dos professionals que no s'havien vacunat. Tots són asimptomàtics. La Conselleria ha recordat que aquest "era un escenari possible" perquè el fet de vacunar-se "evita desenvolupar la malaltia de manera greu, però no evita contagiar-se o contagiar".

Fins ahir, s’han administrat a les Illes 7.756 segones dosi i s’han registrat 5 positius, un 0,06%. A les residències es continuaran fent cribratges setmanals i es probable que hi hagi nous positius. "La diferència és que aquests positius seran asimptomàtics o previsiblement desenvoluparan la malaltia de manera lleu", assenyala Salut. Aquest fet hauria de fer davallar les taxes d'ingrés hospitalàries i la mortalitat entre els usuaris, que són el col·lectiu més vulnerable.

stats