Societat 02/11/2022

El tribunal del cas Cursach retira la protecció a un testimoni: "M'estan condicionant"

L'afectat ha advertit que sap "contra qui està declarant" i que coneix "les arts que feien servir"

ARA Balears
2 min
Judici del Cas Cursach

PalmaEl tribunal del cas Cursach ha decidit retirar la protecció a un testimoni, que havia començat a declarar com a protegit. Això, ha advertit l'home, "condicionarà" la seva declaració, motiu pel qual ha demanat per videotelefonada i amb la veu distorsionada que es mantingui la condició de testimoni protegit. L'afectat ha al·legat que sap "contra qui està declarant" i que va veure "les arts que empren".

No obstant això, el Tribunal ha decidit retirar-li la protecció i l'ha avisat que pot cometre un delicte de fals testimoni si no diu la veritat. El fet de retirar-li la protecció ha partit de les peticions de la defensa, començant per la de Bartomeu Cursach. El seu ha advocat ha estat el primer a sol·licitar-ho, sota l'argument que la seva vida no corre perill, segons ha informat Europa Press.

Així mateix, l'advocat de Tolo Sbert –exdirector general del Grup Cursach– ha mantingut que aquesta protecció posa entrebancs a la seva defensa. "No podem defensar-nos de senyors que no sabem qui són", ha afirmat el misser, qui ha dit que "la indefensió és constant" i ha qualificat de "kafkiana" la situació. La resta de defenses s'han adherit a la petició.

Declaració "tergiversada"

Per la seva banda, el testimoni ha assegurat que la declaració que va fer en seu judicial durant la instrucció del cas està "tergiversada" i ha assenyalat el fiscal Miguel Ángel Subirán com a possible responsable. "Supòs que ho va preparar el fiscal perquè no és normal, està tot tergiversat, és una vergonya, jur que jo no vaig declarar això", ha dit l'home.

En qualsevol cas, ha recordat que va declarar al jutjat "per voluntat pròpia", motivat per les "injustícies". Segons el testimoni, "hi havia coses que, quan les anava dient, no eren després el que deia", com ara el fet que ell "mai" esmentà Sbert o Cursach. A banda d'això, ha explicat que treballava pel Grup Cursach venent paquets de viatge per a estudiants com a freelance i que cobrava en B.

Un testimoni nega rebre doblers

A banda d'aquest i un altre testimoni protegit al qual també han retirat la protecció, hi havia altres testimonis citades a declarar per a aquest dimecres, però la Fiscalia hi ha renunciat. Així, el primer testimoni protegit que ha declarat aquest matí ha negat agafar sobres amb doblers d'empresaris, tot i que en la seva primera intervenció va declarar el contrari. L'home ha assenyalat que està prenent "una declaració molt forta" i que pot ser que no recordi algunes coses.

Malgrat que el Ministeri Fiscal ha mostrat a la sala les declaracions inicials de l'home –en què afirmava que "cada setmana cobrava entre 200 i 1.000 euros", ara ha apuntat que pot ser que "es confonguessin les coses" i que els sobres fossin "de burocràcia". Respecte de la seva condició de testimoni protegit, l'individu ha explicat que va ser ell qui ho va sol·licitar per "por". "Vaig anar a testificar i es va encendre una paperera al costat del meu cotxe, també vaig rebre amenaces d'un número privat", ha explicat el Tribunal.

stats