Societat 09/06/2021

Salut ha vacunat més de la meitat dels illencs d'entre 45 i 49 anys en una setmana

Aquest dimecres ha començat la vacunació dels residents a l'Arxipèlag nascuts entre el 1977 i el 1981

3 min
Una sanitària administra la vacuna contra el coronavirus a un illenc

PalmaLa primera setmana de vacunació dels illencs d'entre 45 i 49 anys acaba amb el 50,13% de la població censada en aquesta franja d'edat vacunada. Segons les dades de la Conselleria de Salut de l'Arxipèlag, dels 104.247 residents a les Balears nascuts entre el 1972 i el 1976, 52.262 ja han rebut, com a mínim, la primera dosi de la vacuna. L'arribada massiva de vacunes de la setmana passada ha permès l'acceleració de la vacunació d'aquest grup i aquest mateix dimecres ja s'han administrat les primeres dosis als residents a l'Arxipèlag d'entre 40 i 44 anys.

Cal recordar que la vacunació dels illencs nascuts entre el 1972 i el 1976 començà la setmana passada, abans del que estava previst, davant la manca de demanda dels residents a les Illes Balears majors de 50 anys (que encara no s'han vacunat) per rebre la vacuna contra el coronavirus. La Conselleria de Salut prengué aquesta decisió per evitar que es frenàs la campanya de vacunació. Des del moment en què Salut obrí la possibilitat de reservar cita als residents a les Illes Balears d'aquesta franja d'edat, la web Bitcita rebé una allau de peticions que, juntament amb l'arribada massiva de dosis, han permès administrar la primera vacuna a més de la meitat dels illencs que formen part d'aquest grup d'edat.

La Conselleria de Salut ha informat l'ARA Balears que el nombre de reserves dels illencs d'entre 40 i 44 anys durant els primers dies (a través de la web de Bitcita) ha estat molt similar al dels residents d'entre 44 i 49 anys i que la previsió per tancar la primera fase de la vacunació contra el covid-19 d'aquest grup és més optimista del que es pensava en un principi.

Tot i que encara no hi ha dades de la vacunació dels nascuts entre 1977 i 1981 (que ha començat aquest dimecres), les Illes Balears són la comunitat autònoma de tot l'Estat amb un major percentatge de primeres dosis administrades en el grup d'edat que comprèn els residents a l'Estat d'entre 40 i 49 anys. El director general del Servei de Salut de l'Arxipèlag, Juli Fuster, va informar aquest dimarts que més del 30% dels illencs censats en aquesta franja d'edat ja havien rebut, com a mínim, una dosi de la vacuna contra el coronavirus.

Pel que fa a la situació de la campanya de vacunació a l'Arxipèlag, fins ara, la Conselleria de Salut ha posat 641.213 vacunes contra el covid-19 a tot l'Arxipèlag: 74.803 a Eivissa, 4.329 a Formentera, 507.751 a Mallorca i 54.595 a Menorca. El 45% de la població diana en la campanya de vacunació ha rebut almenys una dosi (444.081 persones) i el 21,9% té la pauta vacunal completa (216.360 persones). Salut ja ha donat per finalitzada la primera fase de la vacunació dels illencs de més de 70 anys, encara que continua intentant repescar els pocs residents a l'Arxipèlag que encara no han rebut cap vacuna.

També es vacunarà als centres de salut

A partir d'ara, els illencs que viuen a Mallorca també podran anar a vacunar-se contra el coronavirus als seus centres de salut. Els punts de vacunació massiva que hi ha arreu de l'Arxipèlag continuaran amb l'activitat normal, però l'IB-Salut habilitarà 20.000 cites més per immunitzar-se als ambulatoris per tal d'evitar desplaçaments i accelerar la campanya.

En general, els centres tindran una línia de vacunació, però no es descarta habilitar-ne més d'una per als que són més grans. Segons va detallar l'IB-Salut, les dosis es posaran l'horabaixa per tal de no afectar l'activitat dels centres. Pel que fa al personal, es cobrirà fonamentalment amb les mateixes infermeres del centre que es presentin voluntàries per fer hores extra.

La desconfiança amb AstraZeneca frena la vacunació dels illencs d'entre 60 i 69 anys

Patricia Gómez ha admès aquest dimecres que la vacunació contra el coronavirus entre els illencs de 60 a 69 anys "té marge de millora", ja que gairebé un 17% encara no ha rebut cap dosi. Segons ha explicat la consellera de Salut en comissió parlamentària, han telefonat reiteradament a les persones d'aquest col·lectiu que han rebutjat el vaccí i els han dit, "i fins i tot amenaçat, que no els crida'm més, ja que es vacunaran quan puguin accedir a una altra marca".

stats