Societat 25/04/2024

L'OCB, sobre la Diada per la Llengua del 5 de maig: "Serà un bon termòmetre del grau de mobilització social"

Aquest acte serà la culminació del Correllengua 2024, que es durà a terme per primera vegada a totes les illes

2 min
El president de l'Obra Cultural Balear, Antoni Llabrés, i el president de Jovers per la Llengua, Pau Emili Muñoz.

PalmaL'Obra Cultural Balear (OCB) escalfa motors per a la Diada per la Llengua del 5 de maig, que serà la culminació del Correllengua 2024 de Joves de Mallorca per la Llengua. Segons el president de l'OCB, Antoni Llabrés, aquest acte, que es farà a partir de les 17 h a la plaça Major de Palma, "serà un bon termòmetre del grau de mobilització de la societat civil", en un moment en què l'extrema dreta política ha duit la seva "virulència" i "actitud obsessiva en contra del català" a les institucions.

Llabrés ha assenyalat que no hi ha previsions d'assistència, però que s'espera que milers de persones acudeixin al centre de Palma a manifestar-se pel català. Per la seva banda, el president de Joves de Mallorca per la Llengua, Pau Emili Muñoz, ha explicat que al municipi on s'espera menys participació en el Correllengua s'hi han inscrit un centenar de persones i que s'han implicat en aquest esdeveniment 48 municipis de les Balears –s'estan organitzant autocars per transportar la gent a Palma.

La Diada per la Llengua no es feia des d'abans de la pandèmia. La darrera edició va ser el 2019 i hi varen participar entre 7.000 i 8.000 persones. "Atès el moment que vivim, és hora de sortir al carrer i demanar a les forces polítiques que es torni al consens estatutari", ha assegurat el president de l'OCB. "El català havia assolit cotes de normalitat a àmbits com l'administració i l'educació, que ara s'han posat en qüestió amb la irrupció de l'extrema dreta", ha afegit, a més de reclamar que "les forces polítiques facin pinya" davant d'aquells que volen fer desaparèixer el català. Llabrés ha recordat que el primer any de legislatura ha estat marcat per les "polítiques regressives" en matèria de llengua, amb mesures com l'eliminació del requisit del català a la sanitat pública, el pla Vera de segregació lingüística i la modificació d'usos per minvar la presència de la llengua pròpia a ajuntaments com el de Palma i Calvià.

A més, el president de l'OCB ha recordat que l'envestida de les institucions en contra del català arriba en un moment molt delicat pel que fa al seu ús social. "El context sociolingüístic és molt complicat. Hi ha hagut una allau migratòria i hi ha dificultats d'integració dels nouvinguts. L'ús social de la llengua passa per un moment de màxima fragilitat", ha comentat.

Quant al programa de la Diada, Muñoz ha explicat que començarà a les 17 h amb una ballada popular a càrrec de Magranes. L'acte central de la Diada es farà a les 18 h i la jornada conclourà amb una altra ballada popular a càrrec de Música Nostra. El president de Joves de Mallorca per la Llengua ha destacat que és la primera vegada que el Correllengua serà interilles –es durà a terme de l'1 al 5 de maig.

stats