Política 26/04/2024

Vox utilitza la imatge d'un nin amb la boca tapada per defensar la segregació lingüística

El partit d'extrema dreta ha col·locat diversos anuncis a tanques publicitàries per visibilitzar la tria de llengua al primer ensenyament i el pla pilot

2 min
La pancarta es troba davant el col·legi La Salle.

PalmaVox ha iniciat una campanya per donar a conèixer als pares que en el pròxim procés de matrícula podran triar la llengua del primer ensenyament i que s'implantarà el pla pilot de segregació lingüística a tot Primària. El partit d'extrema dreta ha col·locat anuncis en tanques publicitàries repartides per diversos punts de Palma, com ara davant el col·legi La Salle o a la zona de Can Blau, a la carretera de Manacor. La imatge és la mateixa a tots els anuncis i mostra dos nins: un amb la boca tapada i silenciat, acompanyat d'un text que diu 'sense Vox'. A l'altre costat, un altre nin somrient i amb la boca destapada, sota el lema 'amb Vox'. En mig, un text que diu "El primer pas cap a la llibertat. Campanya lliure elecció de llengua".

Un dels anuncis, a la sortida de Palma, a la carretera de Manacor.

La imatge dona a entendre que els centres educatius, ara per ara, vulneren la llibertat dels infants i els impedeixen parlar en la llengua que volen, una situació que, de fet, no és així. Als patis de les escoles de cada vegada el castellà ha guanyat més presència i els professors tenen dificultats per aconseguir que els alumnes aconsegueixin un bon nivell de català.

Cal tenir en compte que el pla pilot d'elecció de llengua de la Conselleria d'Educació arribarà a les aules el curs vinent i amb ell, Educació pretén assegurar el coneixement de les dues llengües oficials. El projecte pilot disposa d'un pressupost de 20 milions d'euros i s'aplicarà durant el primer trimestre del curs 2024-2025. Així mateix, segregarà els alumnes en funció de la llengua d'estudi, fet que la comunicat educativa critica. Per altra banda, en el procés de matrícula d'enguany els pares podran triar la llengua al primer ensenyament. És a dir, en la majoria de casos a tres anys. Tan sols els alumnes que s'incorporin de manera tardana podran triar-ho en un curs diferent al dels tres anys i fins a segon de Primària.

SIAU condemna la campanya: "Pretén desprestigiar els docents i imposar la divisió a l'ensenyament"

El primer sindicat a expressar el seu rebuig cap a la campanya ha estat el Sindicat Independent, Autònom i Unitari (SIAU). En un comunicat, han criticat que la campanya "engegada per unes minories ultres" pretén "desprestigiar la tasca dels docents" i "imposar la divisió a l’àmbit de l’ensenyament a través de la segregació lingüística i altres disbarats".

"Per si no n’hi havia prou amb l’aprovació del Pla pilot de segregació lingüística, ara s’han començat a penjar cartells que ens recorden temps obscurs de la història que pensàvem que ja s’havien superat", han manifestat, i han reiterat la seva condemna a una campanya que vol "desprestigiar el col·lectiu, crear divisió dins les escoles i censurar la llengua".

stats