Societat 09/06/2021

La vacunació entre els illencs de 60 a 69 anys és més baixa per la desconfiança amb AstraZeneca

Salut ha telefonat reiteradament a les persones d'aquest grup i els han dit que esperaran a posar-se la dosi d'una altra farmacèutica

2 min
Vials del fàrmac d'AstraZeneca.

PalmaPatricia Gómez ha admès aquest dimecres que la vacunació contra el coronavirus entre els illencs de 60 a 69 anys "té marge de millora", ja que gairebé un 17% encara no ha rebut cap dosi. Segons ha explicat la consellera de Salut en comissió parlamentària, han telefonat reiteradament a les persones d'aquest col·lectiu que han rebutjat el vaccí i els han dit, "i fins i tot amenaçat, que no els crida'm més, que es vacunaran quan puguin accedir a una altra marca".

Cal recordar que els illencs en aquesta franja poblacional són vacunats amb el preparat d'AstraZeneca, i Gómez ha dit que "s'ha generat desconfiança" amb aquesta farmacèutica. La consellera ha defensat que aquesta situació els "preocupa" perquè els illencs d'aquest grup tenen risc "d'entrar a l'hospital, a l'UCI i de morir".

Ara com ara, el 83,3% han rebut un vaccí i a mitjan juny es començarà a administrar el segon. Les Balears estan per davall de la mitjana de l'Estat, que és del 91,9%, segons les darreres dades del Ministeri de Sanitat. D'altra banda, la socialista ha subratllat que l'Arxipèlag està per sobre de la mitjana espanyola en la franja de 40 a 49 anys, amb més del 30% de població vacunada amb una dosi.

En el seu torn d'intervenció, els partits de l'oposició –Partit Popular, El Pi i Ciutadans– han recriminat a Gómez que les Illes estiguin a la coa en la campanya de vacunació i han criticat que el Govern no accepti que les empreses vacunin, com es fa a altres comunitats autònomes des d'ahir. En aquest sentit, la consellera ha assegurat que demanen vials a l'Estat "cada dia" i que els que arriben es posen ràpidament.

Quant a la col·laboració amb les empreses, Gómez ha dit que la logística seria difícil perquè "tenim diferents vacunes amb diferents sistemes de refrigeració i no tothom té la capacitat de conservar-les adequadament". Ha afegit que "s'hauria de donar accés als nostres sistemes d'informació, que tampoc no és fàcil". Amb tot, ha assegurat que "amb el temps veuran com comptam amb les empreses, però tot necessita el seu temps".

Per acabar, l'oposició també ha demanat que el Govern prevegi vacunar turistes que siguin a les Illes quan els toqui la segona dosi. Gómez ha respost que considera que "si una persona ve per una setmana, s'hauria de vacunar al seu país". A més, ha posat l'èmfasi que incloure'ls en el pla de vacunació "ens trastocaria tota la nostra planificació, i la logística ja és prou complexa".

stats