Societat 27/05/2021

Salut obre la vacunació als illencs de 45 a 49 anys davant la manca de demanda dels majors de 50

L'objectiu és evitar que es freni el procés d'immunització de grup

3 min
Moment en què s'administra una vacuna contra el coronavirus a les Balears

PalmaLa manca de demanda dels residents a les Illes Balears majors de 50 anys (que encara no s'han vacunat) per rebre la vacuna contra el coronavirus ha empès Salut a obrir una nova franja d'edat per evitar que es freni la campanya de vacunació. Així, els illencs d'entre 45 i 49 anys ja poden demanar cita per vacunar-se contra el coronavirus a la pàgina web Bitcita.

En els darrers dies, el volum de demanda de cites per vacunar-se dels illencs d'entre 50 i 59 anys ha caigut notablement i no s'arribava a cobrir totes les cites que s'oferien. Davant aquesta situació, i per tal d'accelerar la vacunació i evitar que es perdin dosis i cites, Salut ha decidit obrir aquest grup nou a fi de garantir que no es freni la campanya de vacunació i continuï augmentant el percentatge d'illencs que han rebut la primera dosi o que ja han completat la pauta.

La Conselleria de Salut ha remarcat que, encara que s' hagi obert una nova franja d'edat, tots els illencs majors de 50 anys que encara no han rebut la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus ho poden fer igualment a través de la web de BitCita. De fet, aquest dijous s'ha anunciat que s'han obert 40.000 cites perquè tots els residents a l'Arxipèlag nascuts abans del 1972 puguin sol·licitar rebre la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus.

De moment, Salut ha donat per finalitzada ja la primera fase de vacunació de tots els illencs de més de 70 anys i pràcticament considera tancada la dels residents a l'Arxipèlag d'entre 60 i 69 anys. Per franges d'edat, el 100% dels majors de 80 anys ja han rebut la primera dosi de la vacuna i un 98,5%, totes dues; i un 93,9% dels illencs d'entre 70 i 79 anys ja han rebut la primera i un 81,7%, totes dues.

Pel que fa a l'estat de la campanya de vacunació dels illencs d'entre 60 i 69 anys, un 80% ja ha rebut la primera dosi i la Conselleria de Salut espera que els que encara no s'han vacunat demanin cita a través de la web per poder tancar també aquest grup d'edat. El percentatge d'illencs d'aquest grup d'edat immunitzats és només del 6,6%, però cal recordar que aquests han rebut la vacuna d'AstraZeneca i el temps entre la primera i la segona dosi és de tres mesos.

El grup amb un menor percentatge de primeres dosis (que és amb el que fa menys temps que es va iniciar la campanya de vacunació) és el dels residents a les Balears d'entre 50 i 59 anys. El 58,5% han rebut la primera dosi i el 7,7% ja han completat la pauta. La Conselleria de Salut volia arribar a un percentatge més elevat de primeres dosis administrades abans d'obrir un altre grup, però la manca de demanda l'ha obligat a actuar.

Un 16% de la població té la pauta de vacunació completa

Les Balears ja fa dies que han superat el mig milió de dosis de la vacuna contra el coronavirus administrades des de l'inici de la campanya de vacunació, amb un total de 517.739. El 37,6% de la població diana de l'Arxipèlag ha rebut almenys una dosi del vaccí (371.149 persones) i el 16% té la pauta de vacunació completa (158.230 persones).

Els menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca podran decidir quina segona dosi volen

La Conselleria de Salut enviarà un missatge al mòbil dels illencs menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca amb un document que hauran d'emplenar en funció de si volen rebre una segona dosi de la mateixa farmacèutica o de Pfizer. La consellera Patricia Gómez ha explicat que començaran a citar a partir de dimecres 2 de juny i que necessitaran "un o dos dies" per començar a vacunar.

Gómez ha avançat que s'organitza un dispositiu especial per a aquest col·lectiu –format per 38.000 persones, sobretot professionals essencials i docents– i que segurament s'ubicarà a l'hospital de Son Espases. No ha especificat quan es podria tardar a immunitzar aquesta població, però ha detallat que primerament es donarà cita a les persones que fa més temps que varen rebre el primer vaccí. Així mateix, ha defensat que no hi haurà problemes de quantitat de vacunes, perquè "en tenim a bastament i la previsió és que n'arribin més el juny".

La Conselleria de Salut va informar que té previst començar a administrar les segones dosis a aquests illencs la setmana que ve. Aquesta setmana la consellera de Salut va explicar que "necessitarem aquesta setmana per preparar tot el dispositiu i tornar a citar aquelles persones a qui havíem anul·lat la cita", però va remarcar que, un cop estigui tot llest i es comencin a administrar les segones dosis, l'objectiu és accelerar aquest procés al màxim per tal d'aconseguir la immunitat de grup tan aviat com sigui possible.

stats