Societat 28/04/2021

Salut preveu que tots els illencs de més de 60 anys estiguin vacunats abans de juny

S'espera que a partir del mes de maig les Balears rebin més de 100.000 dosis setmanals

3 min
Una sanitària prepara una dosi de la vacuna contra el coronavirus

PalmaLa Conselleria de Salut té l'objectiu de tenir tots els illencs de més de 60 anys vacunats, com a mínim, amb una dosi de la vacuna contra el coronavirus a final de maig. Segons ha informat la consellera Patricia Gómez aquest dimecres, es preveu que a mitjan maig es doni per finalitzada la immunització dels majors de 70 i que una o dues setmanes més tard tots els residents a les Balears d'entre 60 i 69 anys estiguin també immunitzats. Cal recordar que en el cas dels illencs nascuts entre el 1952 i el 1962 la vacunació completa és més lenta, perquè el temps entre les dues dosis de la vacuna d'AstraZeneca és superior al de Pfizer i Moderna.

Aquesta previsió arriba l'endemà que el Ministeri de Sanitat informàs les comunitats autònomes que Janssen, la filial europea de Johnson & Johnson, retallarà a la meitat l'entrega de dosis prevista per a aquesta setmana. Aquest nou retard ha obligat les conselleries de Salut de tot l'Estat a reorganitzar l'estratègia d'immunització, en què ja es preveia l'ús de les vacunes del laboratori belga per avançar en la vacunació de la població que té entre 70 i 79 anys.

De fet, la Conselleria de Salut de les Illes Balears ha informat que finalment no es podrà finalitzar la vacunació dels illencs d'entre 70 i 79 anys (grup que havia de rebre la vacuna de Janssen) aquesta setmana i s'espera que durant la que que ve es pugui donar per acabada la injecció de la primera dosi de la vacuna a tots els residents a les Balears d'aquesta franja d'edat.

Un cop es finalitzi la vaccinació dels majors de 60 anys, Salut té previst continuar amb la vacunació dels docents i professionals essencials i començar a immunitzar els illencs menors de 60 anys per tal d'assolir la immunitat comunitària com més prest millor. L'objectiu és tenir el 70% de la població immunitzada al juliol, segons va assegurar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, la setmana passada.

Cal recordar que la vacunació dels docents i el personal essencial de les Illes Balears es va paralitzar quasi per complet des del canvi de criteri amb la vacuna d'AstraZeneca. A principi de març un 67% d'aquests professionals ja havien rebut la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus, però després de la decisió amb AstraZeneca les darreres tres setmanes aquesta xifra només s'ha incrementat un 1%. Actualment un 68% dels 32.616 docents i professionals essencials de les Illes Balears han rebut la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus. A més, cap membre d'aquest grup ha completat la pauta. A l'espera de què passarà amb aquells illencs menors de 60 anys que han rebut la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca i que esperen per rebre la segona, la Conselleria de Salut preveu que a principi de juny es reactivi la campanya de vacunació d'aquest grup amb l'objectiu d'administrar la vacuna contra el coronavirus al 32% restant.

Quasi 80.000 dosis en una setmana

La consellera Patricia Gómez ha informat que el Ministeri de Sanitat preveu enviar més de 79.000 dosis de la vacuna contra el coronavirus a les Illes Balears la setmana que ve. Aquesta és la xifra rècord des de l'inici de la campanya –més del doble de les dosis rebudes la setmana passada. Arribaran vaccins de totes les farmacèutiques: 38.000 de Pfizer, 34.000 d'AstraZeneca, 4.100 de Moderna i 3.100 de Janssen.

A més, Salut ha informat que s'espera que a partir del mes de maig les Balears rebin més de 100.000 vaccins a la setmana, xifra que suposarà un impuls a la campanya de vacunació. Tot i les xifres oferides pel Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Salut, Patricia Gómez ha demanat "prudència" i ha recordat els nombrosos problemes amb el repartiment de dosis des de l'inici de la campanya de vacunació.

stats