Una primera dosi de la vacuna ja talla la transmissió del covid

Un estudi oficial fet a Anglaterra sobre 24.000 llars confirma que la immunització generalitzada pot aturar més onades del virus

2 min
Dues persones rebent la vacuna ahir a l’espai que s’ha muntat en un pavelló de la Fira de Barcelona per a la vacunació massiva.

londresUna única dosi de la vacuna contra el covid pot aturar la transmissió del virus fins a pràcticament el 50%. La dada prové d'un estudi, encara per revisar, fet públic aquest dimecres a la matinada pel Servei Públic de Salut d'Anglaterra (PHE, en les sigles en anglès).

Així, aquelles persones que hagin rebut una primera dosi de les vacunes de Pfizer o AstraZeneca, i que malgrat tot es van arribar a infectar tres setmanes després –quan es considera que el cos humà ha desenvolupat prou anticossos–, són entre el 49 i el 38% menys propenses a transmetre el virus que les persones no vacunades.

L'estudi ha inclòs a l'anàlisi més de 57.000 contactes de 24.000 llars diferents en què hi havia hagut un cas confirmat per una PCR, en comparació amb gairebé un milió de contactes de casos de persones no vacunades. Quan el cas d'infecció detectat no havia rebut cap mena de vacuna, el 10% dels integrants de la seva bombolla de convivència resultaven contagiats. Els contactes es definien com a casos secundaris de covid si donaven positiu de dos a 14 dies després del cas inicial de la llar. La majoria de les persones de l’estudi tenien menys de 60 anys.

L'estudi del PHE també ha mostrat que la protecció contra el covid es manifesta al voltant dels 14 dies després de la vacunació, amb nivells similars d'immunitat independentment de l'edat dels casos o dels contactes.

Mary Ramsay, cap de vacunació del PHE, ha afirmat en un comunitat: "Les vacunes no només redueixen la gravetat de la malaltia i prevenen centenars de morts cada dia, sinó que ara veiem que també tenen un impacte addicional al reduir la possibilitat de transmetre el covid a altres persones".

En tant que les llars són espais d’alt risc de transmissió, les conclusions permeten avançar evidències sobre l’abast potencial de la campanya de vacunació en la prevenció de la transmissió posterior. Per tant, es podrien esperar "resultats similars en altres entorns" amb riscos de transmissió similars.

stats