Societat 28/04/2021

El canvi de criteri amb AstraZeneca estanca la vacunació dels docents de les Illes

Més d'un 30% dels professionals educatius encara no han rebut la primera dosi

3 min
Una dona rep la vacuna d'AstraZeneca al poliesportiu Germanes Escales

PalmaLa vacunació dels docents i el personal essencial de les Illes Balears s'ha paralitzat quasi per complet des del canvi de criteri amb la vacuna d'AstraZeneca. La Conselleria de Salut ha remarcat que aquests col·lectius estaven vacunats amb la dosi d'AstraZeneca. Des que el Ministeri de Sanitat informà que aquest vaccí no es podia administrar a menors de 60 anys pocs docents i professionals essencials de les Balears han rebut la vacuna contra el coronavirus.

A principis de març un 67% d'aquests professionals ja havien rebut la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus, però després de la decisió amb AstraZeneca les darreres tres setmanes aquesta xifra només s'ha incrementat un 1%. Segons ha informat la Conselleria de Salut, a través d'una piulada, actualment un 68% dels 32.616 docents i professionals essencials de les Illes Balears han rebut la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus. A més, cap membre d'aquest grup ha completat la pauta.

Segons ha detallat Salut, les vacunes de Pfizer i Moderna (que es podrien administrar a docents i professionals essencials de les Illes) estan destinades a persones majors de 70 anys. A més, cal recordar que la vacuna de Janssen –l'única monodosi aprovada fins ara a Europa– per ara només s'administra a persones d'entre 70 i 79 anys. Aquest fet provoca que els docents i els professionals essencials hagin passat ara a un segon pla en la campanya de vacunació, ja que la Conselleria de Salut ha donat prioritat als illencs de més de 70 anys i amb un major risc de patir la malaltia i les conseqüències que té. Així, ara només els docents d'entre 60 i 69 anys reben la vacuna contra el coronavirus (la dosi d'AstraZeneca).

Cal recordar que la setmana passada el Govern balear va informar que l'objectiu per a aquesta setmana era que tots els illencs d'entre 70 i 79 anys hagin rebut la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus. D'aquesta manera, s'acceleraria el procés de vacunació d'altres grups i franges d'edat i podria reactivar-se la vacunació dels docents i professionals essencials, entre d'altres.

La vacunació dels illencs en aquesta franja d'edat començà fa quinze dies, un cop la Conselleria de Salut donà per finalitzada la campanya amb els residents a les Balears majors de 80 anys. Cal recordar que l'inici de la campanya de vacunació dels balears d'entre 70 i 79 anys començà de manera accidentada, després de la paralització de la vacuna de Janssen durant l'estudi de l'Agència Europea dels Medicaments per determinar si hi havia un possible vincle entre diversos casos de trombosi greu i la vacuna de la farmacèutica Johnson & Johnson. En els primers quinze dies, quasi un 60% dels illencs d'aquest grup d'edat ja reberen la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus i s'espera que aquesta setmana es doni pràcticament per completada.

La Conselleria de Salut ha informat que un cop s'acabi el procés de vacunació dels illencs de més de 70 anys està previst que es reprengui la vacunació dels grups que ja havien començat a rebre les dosi abans del canvi de criteri amb AstraZeneca. Salut ha recordat, en aquest sentit, que un nou canvi d'estratègia podria capgirar els plans actuals i canviar de nou les pautes de vacunació.

USO critica que no s'hagi vacunat ja a tots els docents de les Illes

El sindicat USO Balears ha criticat que encara no s'hagi vacunat a tot el personal dels centres educatius de les Illes i ha exigit que es posi la primera dosi contra el covid-19 als professionals de l'ensenyament que resten per vacunar. A través d'un comunicat, el sindicat ha instat al Ministeri de Sanitat a vacunar "immediatament i en caràcter d'urgència" a tots els docents de les Illes.

A més han reclamat també que aclareixin que passarà amb aquells docents que han rebut la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca i han reiterat la importància d'acabar la pauta i així aconseguir la immunitat dels professionals educatius tan prest com sigui possible.

stats