Societat 22/04/2021

Salut preveu que tots els illencs d'entre 70 i 79 anys hagin rebut la primera dosi la setmana que ve

Les Balears han rebut aquest dijous les 3.600 vacunes de Janssen

2 min
Moment en què una sanitària administra la vacuna contra el covid-19

La Conselleria de Salut de les Balears preveu que tots els illencs d'entre 70 i 79 anys hagin rebut la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus la setmana que ve. L'arribada de la vacuna de Janssen a les Illes ha permès accelerar la vacunació d'aquesta franja d'edat i s'espera que en els pròxims dies es doni per tancada la primera fase de la vacunació contra el covid-19 dels residents a les Illes Balears en aquesta franja d'edat.

Aquest dijous les Balears han rebut les primeres 3.600 dosis de Janssen i Salut va informar que l'objectiu és administrar-les totes durant el cap de setmana. Aquestes dosis, sumades a les 21.060 de Pfizer i les 8.500 d'AstraZeneca que arribaren a principi de setmana, permetran a Salut tancar la primera fase de la vacuna contra el coronavirus d'aquesta franja d'edat. Cal recordar que el Ministeri de Sanitat va decidir que inicialment la dosi de la vacuna de Janssen s'administraria únicament a les persones d'entre 70 i 79 anys.

La vacunació dels illencs en aquesta franja d'edat començà la setmana passada, un cop la Conselleria de Salut donà per finalitzada la campanya amb els residents a les Balears majors de 80 anys. L'inici de la campanya de vacunació dels balears d'entre 70 i 79 anys començà de manera accidentada després de la paralització de la vacuna de Janssen durant l'estudi de l'Agència Europea dels Medicaments per determinar si hi havia un possible vincle entre diversos casos de trombosi greu i la vacuna de la farmacèutica Johnson & Johnson.

Els vials de Janssen –l'única vacuna monodosi aprovada fins ara a Europa– havien estat aturats durant vuit dies en un magatzem a Guadalajara propietat del Ministeri de Sanitat, fins al veredicte de l'EMA. La reactivació del fàrmac es va fer pública aquest dimarts, després que l'Agència Europea dels Medicaments (EMA) hagi determinat que hi ha moltes més opcions de ser hospitalitzat o de morir a causa del coronavirus que dels "molt infreqüents" trombes que puguin causar les vacunes d'AstraZeneca o de Janssen.

Balears demana més vacunes

La consellera Patrícia Gómez va demanar aquest dimecres al Ministeri de Sanitat rebre més dosis perquè ja s'està vacunant població més jove. "És important que les dosis vagin d'acord amb la població que hi ha a les franges perquè no hi hagi dubtes", ha declarat Gómez després del Consell Interterritorial. A part de la reclamació, Salut espera que en les pròximes setmanes hi hagi un increment en el ritme de vacunació pels 50 milions de dosis que Pfizer avançarà a Espanya. A les Balears, ja hi ha 277.144 persones que han rebut la primera vacuna contra el covid-19 i 69.184 ja tenen la pauta completa, segons Salut.

A més, la consellera de Salut, Patricia Gómez, va defensar al Consell Interterritorial la importància d'establir un criteri per a persones desplaçades o estrangeres. Actualment les persones que no disposen de targeta sanitària encara no estan rebent les vacunes, a l'espera que el Ministeri publiqui el protocol.

stats