Societat 21/04/2021

Salut administrarà les 3.600 dosis de Janssen en tres dies a Mallorca

La consellera Patricia Gómez ha demanat al Ministeri que enviï més vaccins perquè ja es vacuna població més jove

2 min
Un vial de la vacuna de Janssen.

PalmaLes 3.600 dosis de la companyia Janssen arribaran aquest dijous a Mallorca i es distribuiran als centres de salut de l'illa. Divendres es començarà a vacunar i la Conselleria de Salut preveu administrar-les totes durant el cap de setmana. S'aplicarà a població d'entre 70 i 79 anys. Aquests vaccins se sumen als 21.060 de Pfizer i 8.500 d'AstraZeneca que arribaren a principi de setmana.

D'altra banda, la consellera Patricia Gómez ha demanat al Ministeri rebre més dosis perquè ja s'està vacunant població més jove. "És important que les dosis vagin d'acord amb la població que hi ha a les franges perquè no hi hagi dubtes", ha declarat Gómez després del Consell Interterritorial. També ha dit que "comença a ser urgent establir un criteri per a persones desplaçades o estrangeres". Ara com ara, les persones que no disposen de targeta sanitària encara no estan rebent les vacunes, a l'espera que el Ministeri publiqui el protocol.

Amb tot, s'espera que en les pròximes setmanes hi hagi un increment en el ritme de vacunació, per les 50 milions de dosis que Pfizer avançarà a Espanya. A les Balears, ja hi ha 202.705 persones que han rebut la primera vacuna contra el covid-19 i 66.679 ja tenen la pauta completa, segons Salut. Així, a l'Arxipèlag hi ha un 6,7% de la població diana immunitzada i més d'un 20% que ha rebut la primera dosi.

Pel que fa a la vacunació per grups, dels 12.787 usuaris que hi ha a les residències, un 87% ja ha rebut com a mínim una dosi, i un 83% ja està immunitzat. Aquestes xifres són molt similars a la dels sanitaris que es troben a la primera línia, ja que dels 9.536, un 84% ja ha rebut les dues dosis.

Quant a la resta de treballadors sanitaris, ja han rebut la primera dosi un 80% i un 42% està immunitzat. Entre els docents i professionals essencials encara no hi ha ningú que hagi rebut les dues vacunes, però un 68% sí que ha rebut la primera. A més, el 36% de la població entre 70 i 79 anys ha rebut una dosi, i aquesta xifra davalla fins al 34% en el cas de persones entre 60 i 69 anys.

Informe de l'EMA

Els vials de Janssen –l'única vacuna aprovada monodosi aprovada fins ara a Europa– havien estat aturats durant vuit dies en un magatzem a Guadalajara propietat del Ministeri de Sanitat, fins al veredicte de l'EMA. La reactivació del fàrmac es va fer pública dimarts, després que l'Agència Europea dels Medicaments (EMA) hagi determinat que hi ha moltes més opcions de ser hospitalitzat o de morir a causa del coronavirus que dels "molt infreqüents" trombes que puguin causar les vacunes d'AstraZeneca o de Janssen.

L'EMA va començar a estudiar la possible vinculació entre quatre casos de trombosi greu detectats als EUA a principi d'abril, després que es produïssin casos similars arran de la vacunació amb AstraZeneca a Europa. Mentre els experts del regulador europeu estudiaven les dades, Johnson & Johnson va comunicar que paralitzava unilateralment la distribució de les seves dosis al Vell Continent, després que el regulador nord-americà recomanàs aturar-ne l'ús als EUA per haver-se detectat només sis casos de trombosi entre 7 milions de persones vacunades.

stats