Janssen retalla a la meitat l'entrega de vacunes per a aquesta setmana

Salut està a l'espera de saber quantes dosis rebrà

2 min
Planta de producció de les vacunes de Janssen

BarcelonaNou revés als plans de vacunació. El Ministeri de Sanitat ha informat aquest dimarts les comunitats autònomes que Janssen, la filial europea de Johnson & Johnson, retallarà a la meitat l'entrega de dosis prevista per a aquest dijous. Aquest nou retard obligarà les conselleries de Salut a reorganitzar l'estratègia d'immunització, en què ja es preveia l'ús de les vacunes del laboratori belga per avançar en la vacunació de la població que té entre 70 i 79 anys.

L'arribada de Janssen a Espanya ha estat accidentada. Primer, poques hores abans que arribassin els primers lots a Europa, se'n va suspendre l'ús durant deu dies per possibles vincles entre la vacuna i uns casos "raríssims" de trombosi. Els vials van quedar aturats en un magatzem durant deu dies fins que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) va avalar-ne la seguretat, reproduint el discurs de més beneficis que riscos que va fer servir per a AstraZeneca. I ara, com ja ha passat amb tota la resta de productors, la farmacèutica també s'està trobant amb problemes per subministrar les dosis: si bé s'havia compromès a enviar 300.000 vacunes a Espanya al llarg del mes d'abril, fins a arribar a les 5,5 milions al juny, de moment només n'ha distribuït 146.000 dosis.

La Conselleria de Salut de les Illes Balears encara desconeix la xifra de vacunes que rebrà finalment i ha explicat que demà coneixerà el nombre de dosis que rebrà i reenfocarà els objectius i el pla de vacunació amb vista a les pròximes setmanes.

L'objectiu és acabar la vacunació dels illencs d'entre 70 i 79 anys

La Conselleria de Salut de les Balears preveu que tots els illencs d'entre 70 i 79 anys hagin rebut la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus aquesta setmana. L'arribada de la vacuna de Janssen a les Illes va permetre accelerar la vacunació d'aquesta franja d'edat i l'objectiu era que en els pròxims dies es donàs per tancada la primera fase de la vacunació contra el covid-19 dels residents a les Illes Balears en aquesta franja d'edat. Els problemes en el repartiment de la vacuna de la farmacèutica de Johnson & Johnson altera els plans de Salut, però no es descarta que es pugui complir l'objectiu en el terminis esperats.

Què passarà amb les segones dosis d'AstraZeneca?

La Conselleria de Salut va suspendre la setmana passada la vacunació amb les segones dosis d’AstraZeneca dels illencs que tenien previst rebre el vaccí les dues pròximes setmanes. Això afecta 8.000 docents: 3.000 que estaven citats per a la setmana que ve i 5.000 per a la primera de maig.

Aquesta decisió, i el canvi de criteri per administrar la vacuna, ha provocat la paralització quasi completament de la vacunació als docents i professional essencial de les Illes Balears.

A principi de març un 67% d'aquests professionals ja havien rebut la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus, però després de la decisió amb AstraZeneca les darreres tres setmanes aquesta xifra només s'ha incrementat un 1%. Segons ha informat la Conselleria de Salut, a través d'una piulada, actualment un 68% dels 32.616 docents i professionals essencials de les Illes Balears han rebut la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus. A més, cap membre d'aquest grup ha completat la pauta.

stats