Societat 23/04/2021

Salut suspèn la segona dosi d’AstraZeneca per a 8.000 docents

L’EMA recomana ara posar-la i el Govern balear espera la posició del Ministeri

4 min
Salut preveu posar 7.000 dosis a Son Dureta aquest cap de setmana.

PalmaLa Conselleria de Salut suspèn, per ara, la vacunació amb les segones dosis d’AstraZeneca dels illencs que tenien previst rebre el vaccí les dues pròximes setmanes. Això afecta 8.000 docents: 3.000 que estaven citats per a la setmana que ve i 5.000 per a la primera de maig. S’ha pres aquesta decisió a l’espera que el govern espanyol decideixi quin protocol seguirà amb les persones menors de 60 anys que han rebut la primera dosi d’aquest vaccí, segons va explicar divendres la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font. 

Així i tot, va avançar que la situació “pot canviar” depenent dels resultats dels estudis científics que es publiquin i de com evolucioni l’estratègia d’immunització europea i estatal. De fet, el mateix divendres horabaixa, hores després de l’anunci de Salut, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) va recomanar administrar la segona dosi de la vacuna d’AstraZeneca a les persones que ja havien rebut la primera. El regulador europeu va reiterar que els beneficis d’administrar el fàrmac superen els riscos en tots els grups d’edat, malgrat que “s’han produït casos molt rars de coàguls sanguinis amb plaquetes baixes després de la vacunació”. 

“Les dades demostren que els beneficis de la vacunació augmenten amb l’edat i amb l’increment dels nivells d’infecció a la comunitat”, va afirmar el director executiu adjunt de l’EMA, Noeël Wathion. Així doncs, el regulador europeu recomana administrar la segona dosi d’AstraZeneca entre 4 i 12 setmanes després a les persones que ja han rebut la primera preferiblement a no administrar cap segona dosi o a posar una altra vacuna. Això no obstant, també va explicar que no hi ha hagut “prou temps d’exposició i seguiment” per determinar si el risc de trombes després d’una segona dosi difereix de la primera. Encara no se sap com aquest comunicat afectarà la campanya de vacunació de les Illes. Fonts de la Conselleria asseguren que, per ara, es manté la suspensió dels segons vaccins “en espera d’allò que dicti el Ministeri”. De moment, l’Estat no fa comptes posar les segones dosis d’AstraZeneca als menors de 60 anys, sinó que té damunt la taula deixar-los amb una sola dosi –que ja ofereix el 70% d’immunització– o vacunar-los amb dosis d’una altra farmacèutica. En aquest escenari treballa l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII), que la setmana que ve començarà un assaig clínic amb 600 participants per comprovar la seguretat i eficàcia d’administrar una segona dosi de la vacuna amb ARN missatger als menors de 60 anys que ja han rebut la primera d’AstraZeneca. Aquest estudi, anomenat CombiVacs, mesurarà la quantitat d’anticossos generats i la capacitat neutralitzant, és a dir, de bloquejar l’entrada del virus a les cèl·lules humanes.

Cal recordar que a Espanya la vacuna d’AstraZeneca només es pot administrar a les persones d’entre 60 i 69 anys. Ara bé, des de mitjan febrer, quan es va inocular la primera dosi del preparat anglosuec, 2,1 milions de persones a l’Estat menors de 60 anys n’han rebut una primera dosi. En el cas de les Balears, són 56.000 persones.

70% d’immunitzats “al juliol”

Els entrebancs amb AstraZeneca han complicat la campanya de vacunació a la Unió Europea, perquè era la vacuna en què la Comissió Europea havia dipositat més recursos i esperances. Però l’empresa ha incomplert de molt el calendari d’entregues i la vacuna s’ha vist qüestionada pels casos de trombosi. Per això Brussel·les, que està preparant una denúncia contra la farmacèutica anglo-sueca, ha optat per encomanar-se a Pfizer, amb qui ha augmentat el contracte vigent i també està a punt de signar-ne un de nou per al 2022. Des de la fàbrica de Pfizer a Puurs (Bèlgica), la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, va assegurar que és gràcies a les dosis de Pfizer que es podrà arribar al 70% d’europeus vacunats “al juliol”. Fins ara, la Comissió parlava sempre de “l’estiu”.

Cal recordar que, durant el mes de maig, Pfizer enviarà 1,7 milions de dosis setmanals a Espanya. Fins ara, la mitjana era d’1,2 milions. La previsió per a la setmana que ve a les Balears és que el Ministeri enviï 42.870 vaccins: 6.250 de Janssen, 30.420 de Pfizer, 3.600 de Moderna i 2.600 d’AstraZeneca. Amb aquests, es continuarà immunitzant la població d’entre 60 i 79 anys. Salut creu que podrà acabar d’immunitzar la població d’entre 70 i 79 anys la setmana vinent i tenir almenys la meitat dels illencs majors de 60 anys vacunats al maig, va afirmar Maria Antònia Font.

Es relaxen les restriccions

La pandèmia continua estabilitzada a les Illes Balears, amb una incidència acumulada a 14 dies de 63 casos per 100.000 habitants abans del tancament d’aquest setmanari, la segona més baixa de tot l’Estat. Un altre indicador positiu és el risc de rebrot, que davalla 23 punts respecte de divendres passat: de 78 punts a 55. Això significa que la tendència de la corba de contagis serà descendent en les dues properes setmanes. Amb aquesta situació, el Govern balear va aprovar divendres que, a partir de dilluns i fins al 9 de maig, no hi haurà límit de nuclis de convivència en les reunions socials. La mesura també afecta les terrasses dels restaurants, que així i tot hauran de mantenir el màxim de quatre persones per taula a Mallorca i Eivissa, i de sis a Menorca i Formentera. A més, el toc de queda s’endarrereix fins a les 23 h i els restaurants podran usar el 100% de l’aforament a les terrasses. Hauran de tancar a les 17 h, però podran reobrir de 20 h a 22.30 h.

stats