Societat 19/08/2021

La Policia Nacional habilita un garatge per allotjar els migrants arribats en pastera a les Illes

L'allau de gairebé 200 persones que desembarcaren el cap de setmana va desbordar l'aforament dels calabossos de les dependències policials

2 min
Una de les pasteres que va arribar l'any passat a Cala Figuera.

PalmaLa Policia Nacional va haver d'habilitar el garatge d'una de les tres comissaries que té a Palma per allotjar l'allau de migrants arribats en pastera aquest cap de setmana a les Balears. En total, 196 persones van desembarcar entre divendres i diumenge en 12 embarcacions: 148 a Mallorca i 48 a Formentera. En aquests casos, la Policia Nacional pot detenir els migrants fins a 72 hores per identificar-los i obrir-los els corresponents expedients de devolució. Però com que els calabossos de les dependències policials no tenien prou capacitat per ubicar-los, els agents van utilitzar el pàrquing de l'edifici, tal com revelen les fotografies publicades aquest dijous per Última Hora. Així i tot, la seva estada ha estat breu, atès que dimecres l'espai ja havia quedat desallotjat.

Si bé fonts de la Policia Nacional asseguren que aquests "fets són puntuals", les imatges posen de manifest una realitat que els sindicats ja van denunciar aquest mateix dimarts. El Sindicat Unificat de Policia (SUP), el Sindicat Professional de Policia (SPP), la Confederació Espanyola de Policia (CEP) i la Unió Federal de Policia (UFP) van advertir que no tenien les infraestructures "adequades" per atendre l'arribada de pasteres. Segons les agrupacions sindicals, s'havia arribat a improvisar "traslladant aquestes persones a estacions marítimes, calabossos i garatges de dependències policials".

No obstant això, les mateixes fonts policials consultades defensen que aquestes actuacions formen part de l'operatiu previst davant una situació així. "Es va habilitar el garatge amb totes les mesures, es va controlar l'aire –per la quantitat de CO2– en tot moment i hi havia un extractor per filtrar-lo", assenyalen. Ara bé, són conscients que si en lloc de 200 n'haguessin arribat el doble, no ho haurien pogut controlar de la mateixa manera.

Per aquest motiu, la Prefectura de la Policia Nacional de les Balears ja havia sol·licitat "ajuda a la Delegació del govern espanyol a les Illes per cercar un lloc amb instal·lacions temporals per utilitzar-les en el moment en què arribassin nombrosos migrants", recorden fonts del cos policial. La Delegació fa feina en aquesta qüestió des de principi d'any i fa només un mes –a mitjan juliol– va proposar utilitzar un solar de l'Aranjassa per ubicar-hi un centre temporal d'atenció a migrants. Però la controvèrsia que es va generar entorn de la proposta, sumada a l'oposició dels veïns, va tombar el projecte i ara es valora Son Tous com l'opció més viable.

Marlaska indigna els sindicats

Sigui com sigui, la decisió final la té el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, qui també ha format part de la polèmica en la seva visita a Mallorca aquesta setmana. Grande-Marlaska va concedir una entrevista a Televisió Espanyola aquest dilluns des de la Delegació del govern espanyol a les Illes en què va assegurar que no hi havia hagut "cap problema que es pugui ressaltar" quant a l'arribada massiva de pasteres del cap de setmana a l'Arxipèlag. Amb motiu d'això, a més, es va veure amb la delegada, Aina Calvo, encara que va ser "una trobada distesa, sense ordre del dia ni protocol", segons fonts del Ministeri de l'Interior.

Els sindicats també van expressar "indignació" per les declaracions del ministre i van aprofitar per recordar que fa anys que demanen "més mitjans materials i més personal per fer front a aquesta nova realitat". Tot per "fer front a les onades massives d'immigrants que arriben a les costes i que posen al límit la capacitat de resposta policial", van alertar.

stats