Societat 16/08/2021

Marlaska es troba amb Calvo en ple rècord de pasteres, però no hi veu "cap problema"

Gairebé 200 persones han arribat en 12 embarcacions aquest cap de setmana a les Balears

3 min
Marlaska en una imatge d'arxiu

Palma"Una trobada distesa, sense ordre del dia ni protocols". Així ha estat la reunió d'aquest dilluns entre el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo, segons fonts d'Interior. Tot i que l'Arxipèlag arribà ahir al rècord en arribada de migrants en pastera en un cap de setmana –196 persones en 12 pasteres– d'ençà que va començar el 2021, Grande-Marlaska ha assegurat en una entrevista amb el canal 24 hores de Televisió Espanyola que "no hi ha hagut cap problema en aquest sentit que es pugui ressaltar".

Segons ha pogut saber l'ARA Balears, a la visita del ministre també hi han acudit el cap superior de la Policia Nacional a les Balears, Gonzalo Espino Cruz, i el coronel en cap de les Balears de la Guàrdia Civil, Alejandro Hernández Mosquera. Però aquest no era l'objecte del viatge del ministre, que ha vingut a l'illa per passar-hi les vacances, ni el motiu de la seva recepció a la Delegació. Segons fonts d'Interior, el ministre ha anat a la seu del govern espanyol a les Illes "per atendre la sol·licitud d'entrevista d'un mitjà públic", televisió espanyola.

Precisament durant aquesta entrevista i preguntat per l'arribada massiva de migrants en pastera a Mallorca d'aquest cap de setmana, Marlaska ha assegurat que "hi ha unes infraestructures necessàries i precises al conjunt de les Balears amb l'objecte de donar-hi la resposta necessària" i que "no hi ha hagut cap problema". Ni la Delegació del govern espanyol ni el Ministeri han puntualitzat si durant la seva trobada Calvo i Marlaska han aprofundit en aquesta qüestió.

Cal recordar que durant aquest cap de setmana han arribat 148 persones en pastera a Mallorca i 48 a Formentera, la xifra més nombrosa des de principi d'any. El darrer albirament va ser passades les 21 h de diumenge, a prop del far de n'Ensiola, a Cabrera, on Salvament Marítim va enviar un vaixell per rescatar 18 persones.

Devolució de menors de Ceuta

A banda de l'arribada de les pasteres, Marlaska també ha trencat el seu silenci entorn de la crisi migratòria de Ceuta. Aquest mateix dilluns el Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de la Ciutat Autònoma ha paralitzat el retorn de nou menors que s'havia de fer aquest dilluns, després d'acceptar les mesures cautelars sol·licitades per les entitats Coordinadora de Barrios i Fundación Raíces, a les quals s'havia adherit la Fiscalia de Ceuta. No ha pogut suspendre el trasllat de tres persones més perquè ja eren fora de les fronteres espanyoles. Les ONG ja van sol·licitar aquestes mesures aquest diumenge, però el jutjat de guàrdia s'hi va oposar perquè 45 menors ja havien estat retornats i no es podia revertir la situació.

Gairebé 72 hores després que es coneguessin les primeres devolucions, Marlaska ha sortit en defensa del que ha anomenat "retorn assistit" i no expulsió. Ha assegurat que s'està fent correctament, tot i la investigació oberta per la Fiscalia i el fet que l'hagin criticat el Defensor del Poble, les ONG que treballen sobre el terreny i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra. "Tots hem estat correctament informats", ha assenyalat Marlaska en una entrevista avui dematí a la Cadena SER, després que el ministeri públic advertís aquest cap de setmana que no coneixia el detall de l'operació.

Marlaska ha subratllat que els darrers tres mesos, des que es va produir la crisi amb el Marroc, els Serveis Socials de Ceuta han fet un "estudi detallat" de cada menor, en "comunicació directa" amb el seu país d'origen i amb "l'interès superior del menor i la integritat moral" com a màxima prioritat. "La Convenció de Drets dels Infants estableix que la mesura de retorn i reagrupació familiar, sempre que no es tracti de menors vulnerables, és el primer camí a emprendre", ha afirmat el ministre, qui ha assegurat que entre els 45 menors ja retornats no n'hi ha cap en situació de vulnerabilitat.

Marlaska no ha donat la xifra total de persones que tornaran al Marroc perquè la competència és de Ceuta i ha insistit en la defensa del procediment, que es regeix pel conveni firmat amb el país africà el 2007. "En el passat hem tingut altres assumptes similars i possibilitats de retorn amb el Marroc i mai s'ha procedit així", asseguren des de la Fiscalia de Ceuta. Sigui com sigui, aquest tractat estableix que els retorns es faran d'acord amb la Llei d'estrangeria i, per tant, amb audiència del ministeri públic.

stats