Societat 17/08/2021

Els partits de les Illes reclamen una resposta al govern espanyol davant l'arribada de pasteres

La presidenta del Partit Popular a les Balears, Marga Prohens, ha demanat que el ministre de l'Interior comparegui al Congrés

4 min
Una de les pasteres interceptades aquest dissabte per la Guàrdia Civil i Protecció Civil.

PalmaLes reaccions a l'arribada massiva de pasteres i les seves implicacions polítiques no cessen a les Balears. Els primers a reaccionar han estat els sindicats policials, que han negat aquest matí que disposin d'infraestructures "adequades" per atendre aquesta situació. Ara, tots els partits –tant de l'oposició (el Partit Popular, Ciutadans, El Pi i Vox) com la majoria del Govern (MÉS i Podem)– demanen explicacions i mesures, després que aquest cap de setmana s'assolís el rècord del 2021 en arribada de migrants –196 persones en 12 pasteres– i que només un dia després el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, asseguràs que no hi havia "cap problema" en aquest sentit.

La més directa ha estat la presidenta del Partit Popular a les Balears, Marga Prohens, que ja ha demanat que Marlaska i el ministre de Seguretat Social i Migracions compareguin al Congrés "per l'augment de l'arribada de pasteres en els darrers mesos a les Balears". Per Prohens, és "imprescindible" que els ministres expliquin si l'Arxipèlag forma part d'una ruta permanent i de quins recursos i protocols es disposa per gestionar aquests migrants.

Així mateix, el portaveu del PP a les Balears, Toni Costa, ha rebatut les declaracions de Marlaska sobre les infraestructures de les Illes dient que les persones que arriben en pastera "acaben al terra de garatges i soterranis, com denuncien sindicats policials i ONG". Per això, alerta que "no es pot abandonar les forces de seguretat davant aquesta situació". Costa també ha aprofitat per comunicar que no han rebut cap resposta a la petició de compareixença al Parlament de la delegada del govern espanyol, Aina Calvo.

Ciutadans no ha estat tan contundent com els seus companys d'oposició i la formació s'ha limitat a fer-se ressò de les denúncies dels sindicats policials, que advertien que en algunes ocasions s'ha arribat a improvisar, "traslladant aquestes persones a estacions marítimes, calabossos i garatges de dependències policials". Així, la formació taronja critica la "manca de recursos tant humans com d'infraestructures per custodiar les persones migrants que arriben a les costes, com han denunciat associacions professionals de la Policia i de la Guàrdia Civil".

El Pi preveu una iniciativa al Parlament

Davant això, el partit assegura que no entén per què "ni Armengol ni Calvo reclamen més recursos a l'Estat", al mateix temps que "les Balears s'enfronten a un dèficit crònic d'efectius policials". No obstant això, el seu únic reclam ha estat que "Pedro Sánchez lideri a la Unió Europea una política coordinada de migració".

Per la seva banda, l'actual secretari general d'El Pi, Toni Gili, ha explicat en declaracions a l'ARA Balears que el seu partit preveu presentar a través del Parlament balear –quan reprengui l'activitat– "una iniciativa pròpia o sumar-se a una altra que pugui ser interessant". La intenció és "demanar al govern espanyol que posi totes les eines necessàries" per fer front a aquesta realitat, sobretot "en els països d'origen, i no enfocar-ho tant en la recepció d'aquesta gent, sinó anar a l'arrel del problema".

Vox ha adreçat les seves queixes al govern autonòmic i ha informat en un comunicat que sol·licita la compareixença de la presidenta, Francina Armengol, "que ha d'explicar què ha demanat a Sánchez respecte d'aquest tema i per què no es dota de mitjans i efectius la Policia Nacional i la Guàrdia Civil". Criden especialment l'atenció els termes amb què el partit fa referència a l'arribada de pasteres, que qualifica d'"invasió".

En una línia diferent, els partits del Govern també han expressat malestar davant les actuacions del Ministeri de l'Interior, principalment Podem i MÉS. Per un costat, el senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha afirmat en declaracions a aquest diari que demanaran una compareixença del ministre "perquè doni explicacions sobre a què es referia quan va dir que a les Balears tenim les infraestructures [necessàries i precises]".

Vidal també ha advertit que el solar ubicat a l'Aranjassa, que la Delegació del govern espanyol volia utilitzar per atendre els migrants arribats en pastera, "no té les condicions per rebre persones que han estat patint". "Si passàssim qualsevol col·lectiu devora una depuradora, no ho podríem consentir", ha afegit. El senador recorda que "hi ha infraestructures militars –com ara els quarters– preparades per allotjar aquestes persones les 72 hores que han de passar aquí".

El PSIB defensa la relació amb el Ministeri

Per un altre costat, el portaveu de Podem a les Illes Balears, Alejandro López, ha avançat que el partit preveu engegar alguna acció, tot i que encara no s'ha concretat quina serà. "És un tema molt preocupant i, per molt que es digui que està controlat, si hi ha queixes de les maneres, volem que s'actuï, però de manera justa". López ha destacat que volen que "tot es faci respectant els drets humans i que no es facin devolucions en calent, cosa que Marlaska ja ha fet alguna vegada".

En canvi, el portaveu del PSIB-PSOE, Cosme Bonet, ha defensat que "existeix un contacte constant entre el Ministeri i la Delegació del govern", i que Interior "està pendent i compromès a donar suport a les necessitats que puguin tenir les Illes Balears per fer front a la vinguda de migrants que arriben irregularment a les costes de l'Arxipèlag". A més, ha assenyalat que el govern de l'Estat "està a disposició per atendre les necessitats que es puguin detectar, com ho han estat sempre".

stats