Societat 16/07/2021

Aina Calvo considera que l'Aranjassa és la ubicació "més viable" per al centre d'atenció a migrants

La delegada del govern espanyol ha agraït a l'Ajuntament de Palma que hagi ofert aquest terreny

ARA Balears
2 min
La delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo

PalmaLa delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo, ha aclarit aquest divendres en roda de premsa que, malgrat que la decisió encara no és definitiva, l'habilitació del centre d'atenció temporal a estrangers a la zona de l'Aranjassa és "l'opció més viable". Calvo ha respost a les crítiques que s'han fet per elegir aquesta zona, i ha explicat que s'han descartat altres terrenys perquè no es podien utilitzar per a aquest tipus d'operatiu, segons ha informat Europa Press. "La possibilitat d'ocupar un solar de l'Ajuntament de Palma ha estat la darrera de les opcions, després d'explorar-ne moltes altres", ha afegit. De fet, també ha dit a les institucions que "si tenen cap altra opció factible per a aquest estiu serà més que benvinguda".

Calvo ha fet una crida a la tranquil·litat, ja que el centre no implica "cap construcció", sinó que estarà format per mòduls desplegables que serviran per atendre els migrants en cas que arribi una onada considerable de pasteres a les Illes. La delegada ha recordat que l'estació marítima de Palma es va habilitar l'any passat per a aquesta mateixa tasca i que mai no hi va haver "cap classe de problema ni incidents". El que es fa ara és cercar un espai on atendre aquestes persones "de la mateixa manera que s'ha fet a l'estació marítima", que ara s'ha descartat per a l'arribada de creuers i el creixement de l'activitat portuària. Encara no s'ha iniciat la tramitació, ni tampoc hi ha "un paper de registre de la sol·licitud", ha aclarit Calvo. De moment, "tot han estat converses i anàlisis i a partir d'ara es valorarà el que s'hagi de fer". Calvo ha destacat la "col·laboració exemplar" entre administracions i ha agraït "el gest de generositat" de l'Ajuntament de Palma per oferir aquest solar a l'Aranjassa.

Aquest centre temporal servirà per acollir les persones que no puguin quedar a dependències policials. "Ni tan sols se sap si s'arribarà a utilitzar. No es pot preveure quantes persones arribaran ni quan", ha insistit la delegada. En qualsevol cas, mai no estarien més de 72 hores al centre, que és el temps màxim de detenció policial per tramitar els expedients d'estrangeria.

Per la seva banda, el cap superior de Policia, Gonzalo Espino, ha aclarit que, "encara que és evident que la xifra de migrants ha pujat", la situació de Palma no és comparable a la de les Canàries o la costa de Llevant, per exemple. "No tenim constància que hi hagi una ruta fixa", ha afegit.

stats