Societat 14/07/2021

Polèmica entorn de l'espai que Cort cedirà a l'Aranjassa per acollir migrants

L'Ajuntament de Palma matisa que no es farà cap centre d'internament als terrenys que ha cedit a la Policia Nacional

2 min
Migrants són atesos per la Policia Nacional a l'Estació Marítima de Palma

PalmaUn terreny de l'Aranjassa que l'Ajuntament de Palma ha cedit a la Policia Nacional servirà per tenir una centre per atendre els migrants en cas que sigui necessari i abans que siguin enviats a la Península. Aquesta iniciativa ha generat polèmica i tant el PP com l'extrema dreta s'hi han oposat. "Tenim una realitat i un repte com a país, que és l'arribada d'aquestes persones. L'arribada simultània de pasteres provoca una necessitat de nous espais on puguin estar aquestes persones fins a anar a la Península", ha explicat el portaveu de l'Ajuntament de Palma, Alberto Jarabo, aquest dimecres, a més de puntualitzar que només podran instal·lar-se en aquest centre un màxim de 72 hores. Jarabo ha insistit que aquest espai servirà "per a casos excepcionals i d'emergència" i ha subratllat que "no serà un espai físic permanent" ni "cap centre d'internament d'estrangers". "El gestionarà la Policia Nacional per intentar alleugerir la situació", ha continuat, a més de lamentar que no sigui "l'espai ideal" i criticar la política de migració del govern espanyol. "Aquesta política basada en la privació de llibertat s'hauria de modificar i passar a un model d'acollida", ha assenyalat. D'altra banda, el portaveu municipal ha volgut transmetre "un missatge de tranquil·litat a les comunitats veïnals". "Som una ciutat d'acollida, i les persones que hi arriben necessiten un espai que millorarà la situació, la qual no era la més desitjable", ha afegit.

La Policia Nacional ha corroborat que es tracta d'unes instal·lacions "absolutament temporals", segons ha manifestat aquest dimecres el comissari provincial de la Policia Nacional de les Balears, José Antonio Puebla, qui també ha remarcat que els migrants no hi seran més de 72 hores, el termini legal màxim de detenció. Puebla també ha demanat tranquil·litat als veïns de la zona. "En cap cas no s'establirà una residència permanent", ha dit. A hores d'ara s'està preparant el solar i el centre podria estar operatiu en setmanes.

Crítiques del PP i Vox

Per part del PP, la portaveu del partit a Cort, Mercedes Celeste, ha acusat el batle de Palma, José Hila, d'estar "ocultant als ciutadans de Palma" i, especialment als veïns de l'Aranjassa, la construcció del centre d'acollida "per a immigrants il·legals" en un solar propietat d'Emaya. Segons Celeste, aquest centre, que "el batle Hila i la delegada del govern, Aina Calvo, estan duent a terme d'esquena als palmesans", es farà a una zona considerada inundable i que és el principal focus de la plaga de moscards que afecta Ciutat.

"Es confirma un altre fet que ens ha estat amagant durant tot aquest temps i és que Mallorca és una ruta fixa i de les més importants per a la immigració il·legal", ha continuat la portaveu popular, qui ha criticat que "mentre Hila organitza tota una campanya de publicitat per anunciar que mou un arbre, oculta als palmesans aquelles coses que els importen i els generen inquietud i preocupació". "Qui controlarà aquest centre? Quina vigilància hi haurà? Com afectarà la vida de les persones que viuen en aquest entorn? Durant quant de temps es mantindrà aquest centre?", ha demanat. A més, Celeste ha anunciat que el PP de Palma traslladarà aquest tema al ple municipal del 29 de juliol.

D'altra banda, el portaveu de Vox al Parlament, Jorge Campos, ha exigit "la paralització immediata del campament de migrants il·legals que el govern espanyol i l'Ajuntament de Palma estan construint a l'Aranjassa".

stats