Societat 02/02/2021

El moviment Resistència Balear ja acumula més de 300.000 euros en multes

Les sancions de la manifestació de dissabte passat ascendeixen a 141.000 euros en total

3 min
Manifestats amb una pancarta que demana la dimissió de la presidenta Francina Armengol

PalmaLa Delegació del govern espanyol ha fet públic aquest dimarts el balanç de les sancions de la manifestació de dissabte 30 de gener contra les restriccions, convocat pel moviment Resistència Balear. Les multes afecten vuit persones i ascendeixen a 141.000 euros. Sumades a les interposades durant les dues darreres concentracions –la primera de 124.200 en total i la segona, de 57.000–, la plataforma ja aplega 322.200 euros en sancions.

La tercera i darrera manifestació –per ara, perquè ja n'han convocat una altra per a dissabte que ve– va aplegar poc més d'un miler de persones. En aquesta, igual que en les dues anteriors, no es va respectar la distància de seguretat i alguns assistents anaven sense mascareta.

Cal recordar que la Delegació del govern espanyol a les Illes havia autoritzat per a dissabte una caravana motoritzada, però no la manifestació a peu que finalment es va fer des del Palau de Congressos fins al Consolat de Mar. Amb l'informe de la Policia Nacional, han decidit sancionar vuit persones que varen participar activament en els fets.

20.800 euros per a cada un dels organitzadors

Els casos més greus són els de tres participants que s'enfronten a dos expedients sancionadors cadascun: un de greu, de 20.800 euros i un de lleu, de 600 euros. Es tracta del promotor –que inicialment va dir que aniria en camió i no a peu– i dos organitzadors de la manifestació, als quals la Policia Nacional va informar expressament que la manifestació només s'havia autoritzat amb vehicles i que, per tant, no es podia continuar caminant.

No obstant això, un dels organitzadors es va posar davant la resta de persones que s'havien concentrat a peu per començar la marxa al mateix temps que la caravana motoritzada. D'aquesta manera, "varen desobeir les indicacions dels agents, a més d'incomplir la resolució de la Delegació del govern espanyol", adverteix aquest mateix organisme en un comunicat.

El promotor va incomplir una vegada més les indicacions dels policies nacionals quan li varen demanar a l'arribada del Consolat de Mar que finalitzàs l'acte i dissolgués la concentració de vehicles i persones. Davant això, varen fer cas omís de les indicacions des de dalt d'un camió amb música, mentre que un altre organitzador animava la multitud que ballava. Tots varen ignorar les consignes de la Policia Nacional.

Segons la Delegació del govern espanyol, quan els agents "anaven a fer una intervenció més contundent, la música va cessar i el promotor va anunciar per megafonia el final de l'acte". La resta de participants i vehicles també varen començar a retirar-se aleshores. La intervenció a la qual es refereixen és el moment en què la policia va avançar unes passes i va fer sonar per la megafonia d'una furgoneta que "la manifestació a peu no ha estat autoritzada i es dona per acabada. Per favor, dissolguin-se".

Resistència als agents de l'autoritat

La segona multa més elevada entre les vuit persones sancionades és la de 16.200 euros per una infracció greu –per desobediència o resistència a agents de l'autoritat– i dues infraccions lleus –per incompliment de les restriccions de circulació de vianants i alteracions menors en la marxa. Aquest anava acompanyat d'un altre jove, que s'enfronta a la mateixa infracció greu i a una de lleu pels mateixos fets, que en total sumen 15.600 euros.

En aquest cas, la Policia Nacional es va adreçar a tots dos cap a les 12.50 h mentre ignoraven les advertències dels agents que informaven per megafonia que l'acte havia acabat. El primer va intentar fugir quan un policia l'intentà identificar, però finalment el varen agafar i immobilitzar, fet que va permetre que aportàs la documentació. A més, "portava una mascareta amb unes inicials amb què insultava els policies".

Ni mascareta ni documentació

Així mateix, hi ha tres persones a les quals la Delegació del govern espanyol sanciona amb 15.600 euros per una infracció greu –també per desobediència o resistència a agents de l'autoritat, de 15.000 euros– i una altra de lleu –incompliment de les restriccions de la circulació de vianants, de 600 euros. Entre aquests, hi ha un home al qual els agents varen demanar que es posàs la mascareta quan varen veure que no en duia i que s'hi va negar. Però també es va negar fins a quatre vegades a identificar-se i va intentar fugir. Després d'insistir-hi sis o set vegades més, va entregar la documentació.

Un altre dels multats amb 15.600 euros va intentar obstaculitzar el passeig Marítim durant la manifestació creuant la mitjana i avançant en sentit contrari a la carretera al mateix temps que animava amb gestos la resta de participants que el seguissin. Els agents varen haver d'actuar i quan els varen indicar que tornassin amb el grup varen reaccionar amb actitud desafiant i varen tornar a repetir la maniobra. Finalment, el darrer d'aquests sancionats està multat per activar cinc pots de fum vermell quan els participants varen arribar davant el Consolat de Mar.

stats