Societat 30/01/2021

La mobilització contra les restriccions a la restauració es desinfla i reuneix poc més d'un miler de persones

La majoria dels assistents desafia la prohibició de la Delegació del govern espanyol i fan el recorregut de la protesta a peu

2 min
La manifestació al seu pas per l'avinguda de Gabriel Roca

La tercera manifestació contra el tancament de bars i restaurants a Mallorca, que havia convocat la plataforma Resistencia balear aquest dissabte a Palma, ha estat la de menor assistència i ha deixat palès que el moviment de protesta, cada vegada més vinculat a sectors de l'extrema dreta, es desinfla amb el pas del temps. Ara bé, si alguna cosa ha marcat aquesta protesta ha estat l'incompliment de les normes sanitàries: no s'ha respectat la distància de seguretat i alguns assistents anaven sense mascareta.

La marxa ha partit a les 11 hores del Palau de Congressos i, malgrat que la Delegació del govern espanyol només havia autoritzat una manifestació en cotxe, unes 1.000 persones han desafiat la directriu i s'han desplaçat a peu fins al Consolat de Mar. "Anirem a peu, i que ens multin. Podem caminar per la via pública. Hem de protestar i que ens vegin", ha manifestat un dels portaveus de Resistencia balear, Alberto Jareño, minuts abans del començament. També hi han participat uns 100 vehicles.

Manifestats amb una pancarta que demana la dimissió de la presidenta Francina Armengol

Poc després de l'inici del recorregut, alguns periodistes han estat increpats per manifestants que es desplaçaven per l'avinguda Gabriel Roca de camí a la seu del Govern. "Volem treballar", "Armengol dimissió" i "Llibertat" han estat algunes de les consignes de la protesta. Segons han explicat fonts de la Delegació del govern espanyol, la Policia Nacional ha fet 70 identificacions i elaborarà informes amb els incompliments, que derivaran en sancions.

En arribar al Consolat de Mar, un camió esperava els assistents amb música a tot volum i s'han llançat pots de fum mentre una part dels manifestants s'han posat a ballar sense cap classe de distanciament. "Ens han fotut la feina, ens han fotut la llibertat", ha cridat una mena d'speaker des del camió, a més de demanar a la gent que s'ha congregat a les portes del Consolat que aclamassin el Hat Bar, petició que s'ha seguit amb entusiasme.

Aproximadament a les 12.20 hores, la policia ha notificat que s'havia de dissoldre la manifestació, però la festa ha continuat a ritme de I want to break free, de Queen –Somos la revolución, de Ska-P, ha estat una de les cançons que més ha sonat durant el matí–. "Hem vingut aquí per dir a aquesta dona que se'n vagi a casa seva", cridaven des del camió.

Però la policia no ha donat gaire marge més: "La manifestació a peu no ha estat autoritzada i es dona per conclosa. Per favor, dissolguin-se", s'ha sentit des de la megafonia d'una furgoneta policial. I, malgrat que la majoria ha abandonat la protesta, un grup reduït de persones ha quedat pels voltants del Consolat, algunes de les quals han continuat increpant els periodistes. De fet, el fotògraf de l'ARA Balears fins i tot ha rebut una pedrada en una cama. Els cotxes, bona part dels quals de gamma alta, també han abandonat el passeig Marítim, que al voltant de les 13 hores ha recuperat la normalitat.

Cal recordar que en la primera protesta, que es va fer el 12 de gener, hi varen participar unes 4.000 persones, mentre queen la segona, de dia 22, superaren per poc les 2.000. Ara només han passat de les 1.000, malgrat que el Govern va aprovar divendres la pròrroga del tancament dels negocis de restauració fins al 13 de febrer.

stats