Societat 07/02/2022

El Govern obre la porta a aixecar l'obligatorietat del certificat covid abans que acabi febrer

El portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, assegura que dia 28 de febrer és la data límit, "però no vol dir que s'hagi d'esgotar"

3 min
Una persona mostra el certificat de vacunació contra el covid.

PalmaEl Govern balear té el permís judicial per mantenir l'obligatorietat del certificat covid-19 fins 28 de febrer, però "és una data límit, no vol dir que s'hagi d'esgotar", ha assegurat el portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, aquest dilluns després del Consell de Govern. Així, ha afirmat que aquesta mesura "es pot corregir" en funció de l'evolució de la pandèmia i de l'assessorament dels experts sanitaris. "Cada setmana analitzam si s'ha de canviar alguna cosa, i es fa amb el debat dels experts", ha remarcat.

Aquest dilluns, tots els partits de l'oposició –Partit Popular, Ciutadans, Vox i El Pi– s'han mostrat a favor que el Govern retiri l'obligatorietat del passaport covid als sectors que a hores d'ara es demana i que té vigència fins dia 28 de febrer. És més, el portaveu popular, Antoni Costa ha exigit que "aquesta mateixa setmana" es deixi de demanar el certificat a totes les Balears i sectors perquè "ja ha complert la seva funció".

Negueruela també s'ha referit a la retirada de les mascaretes als exteriors, i ha assegurat que el Govern balear dona suport a l'executiu de Pedro Sánchez en aquesta decisió. Cal recordar que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va anunciar divendres que la retirada s'aprovaria dimarts al Consell de Ministres i la previsió era que l'endemà mateix sortís publicat al Butlletí Oficial de l'Estat. "Era una mesura no farmacològica molt important al llarg de la pandèmia que vam recuperar perquè era molt eficaç com a efecte barrera, però també sabíem que la mantindríem el temps estrictament necessari", va justificar.

Per la seva part, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha preferit "no especular" sobre el temps que es mantindrà en vigor el passaport i ha volgut defensar el seu "impacte positiu en la societat balear". Segons ha recordat la presidenta, "és una eina que es va posar en marxa, perquè així ho va avalar la Justícia, de manera consensuada i a demanda del sector de l'oci nocturn i de la restauració". A més, ha emfatitzat que "és un instrument que ha servit i serveix en aquest moment de pandèmia".

Negociació per reduir la temporalitat

En el marc del Consell de Govern, també s'ha aprovat el decret de mesures per reduir la temporalitat en l'ocupació pública a les Illes Balears, a proposta de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat. L'objectiu és complir amb la llei estatal, aprovada el desembre de l'any passat, i que pretén combatre la temporalitat en l’Administració pública, reduint-la per davall del 8%, així com afavorir l’estabilització de places interines.

De fet, la normativa exigeix que el procés d’estabilització hagi acabat abans del 31 de desembre de 2024 i els processos selectius s’han d’haver ofert abans de l’1 de juny d’enguany. Aquest és el motiu pel qual el Govern ha optat per la fórmula del decret llei, segons ha argumentat la Conselleria en un comunicat. En aquest decret es preveuen unes meses de negociació amb la participació de totes les administracions per "coordinar i establir criteris d'actuació homogenis".

Més ajuts de menjador

D'altra banda, el Consell de Govern ha aprovat avui incrementar el pressupost per als ajuts de menjador del curs en 896.713 euros, per tal de poder donar resposta a les més de 2.000 famílies que varen quedar sense beca en la convocatòria ordinària malgrat complir els requisits. Així, el curs 2021-2022 s’arriba a una dotació total per a ajuts de menjador de 7.896.713 euros, la més alta que s’ha adjudicat mai per aquest concepte a les Illes Balears. També s’assoleix una xifra històrica de beneficiaris d’ajuts de menjador, un total de 10.192.

També en l'àmbit educatiu, l'Executiu ha aprovat la recuperació dels permisos no retribuïts per a la conciliació laboral i familiar als docents, una mesura que s'allargarà fins a final del 2022. Els professionals hauran d'acreditar que tenen una persona a càrrec en situació de quarantena i podran, així, reduir la jornada laboral del 50% al 100%, de manera no retribuïda, pel temps que duri l'aïllament.

stats