Política 07/02/2022

L'oposició suma forces perquè el Govern retiri l'ús del passaport covid

Els partits del Pacte defensen que faran el que diguin els experts

2 min
Una persona ensenyant el passaport covid amb el mòbil. Una persona ensenyant el certificat covid amb el mòbil.

PalmaTots els partits de l'oposició –Partit Popular, Ciutadans, Vox i El Pi– s'han mostrat a favor que el Govern retiri l'obligatorietat del passaport covid als sectors on a hores d'ara es demana i que té vigència fins al 28 de febrer. El primer a reclamar-ho ha estat el portaveu popular, Antoni Costa, qui ha exigit que "aquesta mateixa setmana" es deixi de demanar el certificat a totes les Balears i sectors perquè "ja ha complert la seva funció".

Segons ha assenyalat Costa en una roda de premsa al Parlament aquest dilluns dematí, ja no "té sentit" mantenir aquesta mesura una vegada superada la sisena onada de contagis. Així mateix, ha recordat que el novembre la justícia va aprovar estendre l'ús del certificat perquè servia per fomentar la vacunació, fet que ja s'ha aconseguit.

Per la seva banda, la portaveu i coordinadora de Ciutadans a les Balears, Patricia Guasp, ha celebrat que aquesta setmana deixi de ser obligatori l'ús de la mascareta en exteriors, una mesura que "no estava sustentada per cap evidència científica". "Convid Armengol que faci una passa més enllà amb el certificat covid i l'elimini", ha afegit Guasp, qui ha assenyalat que el passaport "és inútil", perquè "no ha evitat l'escalada del nombre de contagis".

"No s'entén que la presidenta em contestàs al Parlament que cal normalitzar la pandèmia, que s'ha de gripalitzar, i que estiguem mantenint restriccions com la del certificat covid", ha declarat la portaveu del grup taronja. En el mateix sentit, el portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, ha recordat que el Govern pretén "normalitzar la situació" i que mantenir l'obligatorietat del passaport no és compatible amb això. "L'objectiu –que era fomentar la vacunació– s'ha assolit" i, per tant, la mesura es podria retirar, ha afegit Melià.

Amb motiu del posicionament del PP envers aquesta mesura, la portaveu de Vox, Idoia Ribas, ha evidenciat que el principal partit de l'oposició i s'ha sumat a la seva petició. "Agraïm el canvi de posició respecte del certificat covid, que és absurd, injust i anticonstitucional", ha manifestat Ribas, tot i que considera que "el PP arriba tard", en aquest sentit.

El Govern ho deixa en mans dels científics

La resposta dels partits del Pacte ha estat tan unànime com la petició de l'oposició. Tant el PSIB com MÉS per Mallorca i Unides podem han defensat que el Govern decidirà en funció del criteris científics. "Tot això ho decidiran els experts", ha respost la portaveu socialista, Silvia Cano, preguntada sobre si es podria retirar abans del 28 de febrer el passaport covid. Cano ha mantingut que és una decisió que "va més enllà d'una evidència política" i que el seu partit valora "molt positivament l'eficàcia del passaport covid". Així, ha subratllat que "totes les mesures estan sempre contextualitzades", ja sigui amb "criteris epidemiològics" o "per saturació hospitalària", per exemple.

En la mateixa línia, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha assegurat que "hem de fer el que diguin els metges" i que per a aquestes qüestions "hi ha un comitè tècnic". Pràcticament, no hi ha hagut ni una coma de diferència entre els discursos dels partits del Govern. La portaveu d'Unides Podem, Esperança Sans, ho ha acabat de confirmar: "Aquestes decisions les han de prendre els experts", ha afirmat. Sans, però, ha afegit una advertència per al principal partit de l'oposició. "El PP els hauria d'escoltar [als experts] i no anar pel camí contrari", ha criticat.

stats